Rabarbri-karamellitort
18 cm koogivorm
Mandlibiskviit:
- 3 toasooja muna
- 3 sl suhkrut
- 1 dl jahu
- 0,5 dl mandlijahu
- 0,25 dl tärklist
- 1 tl küpsetuspulbrit
Rabarbrimoos:
- 200 g tükeldatud rabarbrit
- 20 g heledat muscovado suhkrut
- 30 g moosisuhkrut
- 0,5 dl vett
Karamellikreem:
- 30 g glükoosisiirupit
- 2 sl vett
- 200 g tuhksuhkrut
- 1 dl vahukoort
- 0,25 tl soolahelbeid
- 600 g kohupiimapastat
- 500 g mascarpone toorjuustu
- 3 želatiinilehte
- 0,5 dl vett
Rabarbrikreem:
- 150 g rabarbrit
- 1 sl vett
- 2 muna
- 40 heledat muscovado suhkrut
- 20 g võid
- 1 želatiinileht
- 2 dl vahukoort
Soovi korral mõned rabarbriviilud kaunistuseks
- 2 rabarbri vart
- 0,5 l vett
- 150 g suhkrut
Mandlibiskviit
Kuumuta ahi 170-kraadini. Vahusta munad suhkruga heledaks tugevaks vahuks. Sõelu juurde ülejäänud kuivained ja sega tainas ettevaatlikult ühtlaseks. Kalla tainas koogivormi (18 cm läbimõõduga) ja küpseta umbes 25 minutit. Võta biskviit ahjust ja lase täielikult jahtuda.
Rabarbrimoos
Pane koostisosad potti, kuumuta keemiseni ja lase 10 minutit tasasel tulel podiseda. Püreesta saumikseriga. Tõsta tulelt ja jäta jahtuma.
Karamellikreem
Ühes potis kuumuta vahukoor keemiseni. Teises, paksu põhjaga potis, soojenda madalal kuumusel vedel glükoos, vesi ja umbes 75 g tuhksuhkrut, kuni suhkur on korralikult sulanud. Lisa ülejäänud suhkur ja tõsta kuumust. Lase suhkrul hästi vaikselt podiseda umbes 10-15 minutit ja jälgi hoolikalt, kuni näed, et mass muutub merevaigu värvi. Võta karamell tulelt ja lisa sinna õrnalt niristades vahukoor ning pudista sisse soolahelbed.
Pane želatiinilehed külma vette likku. Kuumuta 0,5 dl vett keemiseni, lahusta selles želatiinilehed ning jäta need ootele.
Mikserda toorjuust ja kohupiimapasta ühtlaseks. Mikserdamist jätkates, kalla peene joana segusse lahustatud želatiin ja seejärel karamell.
Tordi valmistamine
Lõika biskviit kolmeks, tõsta esimene osa serveerimisalusele (pane tordirõngas ümber) ning määri sellele pool rabarbrikeedisest. Seejärel 1/3 karamellikreemist. Jätka ladumist, biskviit, ½ rabarbrikeedist, 1/3 karamellikreemi, biskviit ja viimasena 1/3 karamellikreemi.
Jäta tort sel moel vähemalt paariks tunniks külmkappi hanguma.
Rabarbrikreem
Kuumuta rabarber, vesi ja suhkur keemiseni. Lase podiseda, kuni rabarber on pehme (umbes 10 minutit), püreesta segu saumikseriga ja jäta jahtuma. Leige püree sega munaga ja tõsta vesivannile (vesi peaks tasaselt podisema). Kuumuta segu vesivannil seda pidevalt vispeldades, kuni moodustub ilus tihke vaht. Kindlasti ei tohi segu üle kuumutada, sest siis läheb muna tükki. Valmis kreem tõsta tulelt ja sega sellesse või.
Paisuta želatiinileht külmas vees ning sega kreemi hulka. Eraldi kausis vahusta vahukoor. Vispelda kolmandik vahukoorest kiiresti kreemi hulka. Ülejäänud vahukoor sega juba rahulikult spaatliga kreemi sisse.
Kaunista tort rabarbrikreemiga ja soovi korral rabarbriviiludega.
Rabarbriviilud (kaunistuseks)
Pane vesi ja suhkur potti, kuumuta keemiseni ning lase segul tasasel tulel podiseda. Viiluta rabarber kartulikoorimisnoaga pikkupidi õhukesteks ribadeks. Pane lauale paar lehte majapidamispaberit. Tõsta umbes 5 rabarbriviilu siirupisse ja lase neil 30 sekundit keeda. Tõsta viilud kahvliga siirupist välja ja laota majapidamispaberile. Jätka, kuni kõik viilud on valmis. Valmis viilud laota tordile ja lõika kääridega otsad ära. Need viilud on küll üsna pehmed, kuid siiski muudavad tordi lõikamise natuke keerulisemaks, seepärast soovitan tordi lõikamisel kasutada sakilist nuga.