Rabarbri-kohupiimakook

Põhi:

  • 100 g võid
  • 100 g täisteranisujahu
  • 100 g valget nisujahu
  • 1 tl kardemoni
  • 2 sl pruuni roosuhkrut
  • noaotsaga soola
  • 1 muna

Täidis:

Katteks:

Põhjaks haki külma või tükid ja jahusegu, kardemon, suhkur ja sool teraliseks puruks. Lisa lahtiklopitud muna ja sega ühtlaseks tainaks. Võib teha käsitsi, aga mugavam on köögikombaini lõiketeradega, kasutades pulse-funktsiooni: surista kõigepealt võitükid koos kuivainetega puruseks, siis lisa muna ja sega, kuni moodustub ühtlane tainapall. Kohe kui tainas hoiab koos ja näeb täitsa muretaina moodi välja, ära enam mikserda, ületöötlemine muudab ta puiseks. Vajuta tainas lamedaks kettaks, keera toidukile sellele ümber ja lase külmkapis pool tundi puhata.
Täidiseks sega kõik ained omavahel ühtlaseks kreemiks. Rulli tainas 2-3 mm paksuselt lahti, kata sellega neljakandilise vormi põhi ja servad. Koogi võib küpsetada ka 23 cm lahtikäivas ümmarguses vormis. Vala täidis sisse ja küpseta 150-kraadises ahjus 30 minutit. Võta kook korraks ahjust välja. Lõika rabarber piklikeks peenikesteks tükkideks ja tõsta koogile, vajutades nad õrnalt poolenisti kohupiima sisse. Puista peale veidi suhkrut. Küpseta veel 30 minutit. Tõsta kook ahjust, lase veidi jahtuda.
Läikeks valmistasin tarretise punasest mahlast ja tarretisesuhkrust. Kuumuta mahla-tarretisesuhkru segu pidevalt segades keemiseni, tõsta tulelt ja lase veidi jahtuda ning seejärel tõsta lusikaga koogile. 15 minuti pärast on tarretis tardunud ja saad koogi lahti lõigata.