Rabarbri-mandlikook

Kaheksale

Tainas

  • 180 g / u 3 dl kõrgeima sordi nisujahu
  • 120 g külma tükeldatud võid
  • 2 sl tuhksuhkrut
  • 1 munakollane
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 tl vanillisuhkrut

Täidis

  • 50 g pehmet toasooja võid
  • 50 g/ u 0,5 dl suhkrut
  • 50 g mandlijahu
  • 1 muna + järele jäänud munavalge
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 0,5 sidruni riivitud koor ja 2 sl sidrunimahla
  • 0,5 tl kardemoni
  • 1 sl nisujahu

Kate

Taina valmistamiseks sega jahu ja suhkrud tükeldatud külma võiga tainamikseri või köögikombaini lõiketera abil, kuni segu meenutab küpsisepuru. Lisa munakollane ja sidrunimahl ning töötle veel veidi, kuni saad ühtlase ja siidise tainapalli. Kui segu kipub kuiv jääma, lisa segamise ajal teelusikatäie haaval külma vett. Mässi tainapall köögikilesse ja pista külmkappi 20 minutiks tahenema. Rulli seejärel tainas u 1 mm paksuselt lahti ja vooderda sellega u 24 cm läbimõõduga koogi- või pirukavorm, jättes tainaääred üle vormi serva rippu. Lükka tainarulliga üle vormi, et tainaülejääk ühtlaselt eemaldada ja tõsta vorm 20 minutiks seekord hoopis sügavkülma – see toiming ei lase tainaäärel küpsemise ajal kokku tõmbuda.

Samal ajal sega täidise valmistamiseks kokku pehme, toasoe või ja suhkur, lisa muna ja järele jäänud munavalge ning mandlijahu ja jahu. Maitsesta sidrunikoore ja –mahla, vanillisuhkru ja kardemoniga ja sega ühtlaseks.

Koogikatte ettevalmistuseks tükelda rabarberivarred (ära koori) ja sega suhkruga läbi. Vala sügavkülmast võetud koogipõhjale mandlitäidis ja aja ühtlaselt mööda koogipõhja laiali. Lao sellele rabarbritükid. Tõsta kook 180-kraadise kuumusega ahju alumisele siinile ja küpseta 20 minutit. Puista koogile mandlilaastud ja uhkelt tuhksuhkrut ning küpseta veel 20 minutit. Kui kook kipub pealt liiga kiiresti jumekaks muutuma, alanda kuumus vahepeal u 160-kraadini. Kook on valmis, kui see on kergelt kuldse jumega. Lase jahtuda, seejärel eemalda vormist ja paku serveerimisel kõrvale näiteks vanillijäätist.