Jõhvika-martsipani kringel karamellise šokolaadikattega

  • 2,5 dl piima
  • 25 g pärmi
  • 80 g ekstrapeent suhkrut
  • 1 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
  • 0,5 tl soola
  • 450-500 g nisujahu või speltapüüli
  • 100 g toasooja võid

Kuumuta piim käesoojaks (u 37 c). Sega pärm piimaga ühtlaseks. Lisa edasi segades juurde suhkru, soola ja soovi korral ka kardemoniga segatud sõelutud jahu (alguses 450 g ja vajadusel lisa juurde), seejärel pehmed võitükid. Sõtku kas käte või köögikombaini abil kuni tainas nö lööb kausi küljest lahti.

Kata kauss köögirätiga ja aseta tuulevaiksesse kohta vähemalt pooleks tunniks (kuid max 1 h) kerkima. Tainas peaks selle ajaga olema enam-vähem kahekordistunud. Puista tööpinnale jahu ja rulli tainas õrnalt vajutades u 0,5 cm paksuseks ristkülikuks.

Täidis

Määri või ühtlaselt lahtirullitud tainale. Laota tükeldatud või riivitud martsipan ning marjad ja suhkur (seda soovitan kasutada siis, kui karamellikatet ei valmista) samuti ühtlaselt peale ja rulli tainas kokku. Tõsta kringel õrnalt küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga üle puistatud 24-26 cm läbimõõduga vormi või ahjuplaadile, aseta ringikujuliselt ja vajuta otsad kokku.

Kringli võid soovi korral ka palmikuks teha. Selleks tee pikkupidi keskele lõige nii, et lõikad tainast tehtud rulli läbi, kuid jätad otsad kokku, ja tõstad siis pooled teineteisest üle nii, et tekib palmik. Suru täidis, mis on välja pudenenud ja kringli pinnale jäänud (martsipan ja marjad), taina vahele tagasi.

Kata kringel köögirätiga ja lase veel 15 minutit kerkida. Klopi soovi korral muna koos 1 sl vee, (vahu)koor või piimaga lahti ning määri sellega tainas äärtest ja pealt kokku.

Küpseta kringlit 190 kraadi juures u 30 minutit, kuni see on pealt kuldpruun. Võta ahjust, lase u 10 minutit taheneda ja laota seejärel peale karamellikaste või sõelu tuhksuhkrut.

Karamelli-šokolaadikaste

Pane piim koos suhkru, siirupi ja tükeldatud võiga kastrulisse ning lase aeg-ajalt segades kergelt podisedes u 10 minutit keeda. Lisa tükeldatud šokolaad ja sega ühtlaseks. Vala kaste kaussi, lase jahtuda ja laota seejärel kringlile. Jahtudes kaste taheneb, seega soovitan seda kringlile laotada siis, kui see on külm ja soovitavalt on ka kringel juba piisavalt jahtunud.