Vastlakuklid pistaatsiakreemi ja vaarikamoosiga
8 tk
Kuklid
- 25 g pärmi
- 0,5 dl suhkrut
- 0,5 tl jahvatatud kardemoni
- 1 tl soola
- 2 dl piima + veidi kuklite pintseldamiseks
- 400 g jahu
- 80 g võid
- 1 muna
- pärlsuhkrut ja/või tuhksuhkrut kuklitele puistamiseks
Täidis
- 400 ml vahukoort
- 150 g toorjuustu
- 2 sl tuhksuhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 160 g pistaatsiakreemi
- u 200-250 g vaarikamoosi*
Sega pärm supilusikatäie suhkruga, lisa käesoojaks kuumutatud piim, kolmveerand jahukogusest, kardemon, sool ja ülejäänud suhkur ning sõtku tõusvas tempos umbes 5 minutit. Kõige mugavam on selleks kasutada lauamikserit. Lisa kergelt lahti klopitud muna, pehme toasoe või ja ülejäänud jahu ning sõtku veel u 3 minutit või kuni saad ühtlase ja läikiva taina, mis kausiseinte küljest lahti lööb. Patsuta tainas palliks ja kata kauss köögikilega. Lase u 45 minutit soojas kohas kerkida või kuni tainas on mahult kahekordistunud.
Veereta tainas jahusel tööpinnal pikaks vorstiks ja lõika kaheksaks ühesuuruseks tükiks. Veereta väikesed tainapallid ja tõsta ahjuplaadile, jättes kerkimiseks kuklite vahele ruumi. Lase u 30 minutit kerkida. Pintselda kuklid piimaga ja puista neile soovi korral veidi pärlsuhkrut. Küpseta 190-kraadi juures ahju alumises osas u 20-25 minutit, kuni kuklikogum on kena ja kuldne. Kui kuklid kipuvad liialt pruunistuma, alanda temperatuur 180- kraadini.
Lase kuklitel jahtuda ja seejärel lõika pealmisest osast viil maha ning tiri paari-kolme sentimeetri sügavuselt sisu välja. Jaga saadud süvenditesse toasoe pistaatsiakreem ning vaarikamoos. Vahusta koor ja toorjuust tuhksuhkru ja vanillisuhkruga ja kata kuklid tordipritsi abil saadud vahuga. Tõsta kuklite maha lõigatud osad peale tagasi, puista peale tuhksuhkrut ja serveeri.
*) – Vaarikamoosi võid ka ise valmistada. Selleks kuumuta väiksemas potis u 300 g külmutatud ja veidi sulanud vaarikaid koos 1 dl moosisuhkruga u 10 minutit jooksul, kuni konsistents on muutunud vedelast siirupiseks . Soovi korral suru moos seemnete eemaldamiseks läbi tiheda sõela. Jahuta. Moosi saad sellest kogusest rohkem kui kuklitesse mahub – säilita külmikus kaanega purgis ja tarbi ära näiteks nädalavahetusel koos pannkookidega.