Šokolaadi-metspähkli saiakesed

12 tk

  • 500 g nisujahu
  • 11 g kuivpärmi
  • 80 g suhkrut
  • näputäis soola
  • 200 ml piima
  • 80 g võid
  • 2 muna

Šokolaadi-pähkli täidis

muna määrimiseks, pärlsuhkrut pealeraputamiseks

 

Suures kausis või köögikombainis sega jahu, pärm, suhkur ja sool.

Sulata või väiksemas kastrulis ja lisa juurde piim, soojenda segu kehatemperatuurini (katsu näpuga). Kui segu läheb kuumemaks, lase maha jahtuda. Vedelik peaks olema umbes 37 kraadine.
Löö munad kaussi või köögikombaini kannu ja vahusta pisut, lisa piimasegu. Ühenda kuivained ja piimasegu köögikombaini tainasegamiskonksu kasutades või käsitsi sõtkudes. Tainas peab tulema elastne ja lööma kausi küljest lahti. Vajadusel võid lisada jahu. Vormi tainas palliks. Kata tainakauss toidukilega või köögirätikuga ja tõsta sooja kohta 1 tunniks kerkima. Hea on kergitada 50 kraadises praeahjus. Taians peab kerkides kahekordistuma.

Taina kerkimise ajal valmista täidis. Sulata kastrulis või ja lisa hakitud šokolaad, kuumuta tasasel tulel pidevalt segades, kuni šokolaad sulab. Lisa muscovado- ja vanillisuhkur. Seaga ühtlaseks.

Puista lauale pisut jahu ja rulli tainas ristkülikuks (umbes 40 x 50 cm). Vala šokoladisegu tainale ja jaota ühtlaselt laiali. Puista peale hakitud pähklid. Tõsta tainas pooleks kokku. Lõika tainast 12 peenikest riba. Vala lauale pisut kaneelisuhkrut. Võta üks tainariba näppude vahele ja keera vint peale, rulli kaneelisuhkrus. Keera riba ümber sõrmede paar keerdu ja sõlmi lahtine ots läbi rulli. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Lase saiakestel ahjuplaadil kerkida veel 30 minutit, määri pealt munaga ja puista üle pärlsuhkruga.

Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.