Safranisaiad rosinate ja kaneeliga

U 16 tk

  • 25 g presspärmi
  • 2,5 dl piima
  • 0,75 dl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 100 g toasooja võid
  • 1 g safranit + 1 sl viina või džinni
  • 1 muna
  • 500 g jahu
  • 1 tl riivitud apelsinikoort
  • 1 tl kardemoni
  • 1 tl  vanillisuhkrut

Täidis

  • 100 g rosinaid
  • 50 g datleid
  • 50 g  fariinsuhkrut
  • 100 g toasooja võid
  • 2 tl kaneeli

Vala safranile viin või džinn ja lase vähemalt pool tundi värvil ja maitsetel eralduda. Võid aga safrani likku panna juba mõned tunnid varem.

Hõõru pärm suhkruga vedelaks, lisa käesoojaks kuumutatud piim, kurnatud safranivedelik, kardemon, vanillisuhkur, apelsinikoor ja klopi sekka ka muna. Sõelu hulka jahu ja sõtku ühtlaseks kas käsitsi või köögikombaini tainakonksuotsikut keskmisel kiirusel nii 7 minuti jagu kasutades. Lõpusirgel lisa pehme või ja töötle veel kuni tainas on ühtlane. Kata nõu köögikile või rätikuga ja lase 1 tund kerkida.

Samal ajal valmista täidis. Selleks vala rosinatele-datlitele kuum vesi nii et need oleksid kaetud ja jäta need umbes 10 minutiks pehmenema. Kurna ja haki peeneks. Vahusta pehme või koos suhkruga, sega sekka kaneel ja rosinad-datlid.

Jaga kerkinud tainas kaheks ja veereta vorstiks. Jaga üks tainavorst kaheksaks võrdseks osaks ning rulli need jahusel pinnal u 10×20 cm ristkülikuteks. Kata iga ristkülik rosina-kaneeliseguga ja hõõru ühtlaselt laiali. Keera rulli, lõika keskelt peaaegu kuni lõpuni läbi, aga nii et mõlemd otsad ja rulli põhi puutumata jääksid. Keera rull s-tähe kujuliseks ja määri lahti klopitud munaga. Suska mõlemasse otsa soovi korral ka üks suur rosin. Tee nii ka teise rulliga. Kokku peaksid saama 16 saiakest. Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud kahele ahjuplaadile ja lase poole tunni jagu kerkida.

Küpseta 180-kraadises ahjus u 15-20 minutit, kuni kenad ja kuldpruunid. Kõige paremini maitsevad samal päeval ja koos glögiga.

  • Kui iga saia eraldi valmistamine tundub tüütu töö, valmista saiu samamoodi nagu muidu teeksid kaneelirullidega. Rulli näiteks mõlemad tainatükid u 30×40 cm suurusteks õhukesteks ristkülikuteks, määri rosina-kaneeliseguga, keera rulli ja lõika kas seibideks ja tõsta ahjuplaadile või poolita pikkupidi, lõika 16 piklikuks jupiks, keeruta need spiraalideks ja säti muffinivormidesse. Märi munaga, lase kerkida ja küpseta nagu ülaltoodud retseptis kirjas.