Lihtne õunakook pohlade ja mandlijahuga

  • 150 g sulatatud võid
  • 4 toasooja muna
  • 170 g suhkrut
  • 2 sl vanillisuhkrut
  • 200 g hapukoort
  • 2 sl brändit, konjakit või külma kanget kohvi
  • 60 g mandlijahu
  • 80 g toortatrajahu ja 100 g maisijahu ning 3 tl küpsetuspulbrit VÕI 180 g nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit
  • u 100 g pohli (soovi korral)
  • 700-800 g puhastatud ja tükeldatud (u 1 cm) või viiludeks lõigatud hapusid õunu (parim on Antonovka)
  • 1 sl kaneelisuhkrut VÕI 1 tl jahvatatud kaneeli segatud 2 tl  roosuhkruga
    tuhksuhkrut (soovi korral)

Tükelda ja sulata või ning lase u 15 minutit jahtuda. Vahusta munad suhkrutega heledaks kohevaks vahuks. Lisa või, hapukoor ja alkohol või kohv, seejärel omavahel segatud kuivained. Sega õrnalt läbi, soovi korral lisa ka pohlad ja tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud 20×30 cm ahjuvormi. Laota peale õunad (suru neid õrnalt veidi taina sisse, et kõik ära mahuks), seejärel puista õuntele kaneelisuhkur.

Küpseta kooki 200 kraadises ahjus u 30 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil enne lahti lõikamist u 15 minut taheneda ja naudi seejärel kas kohe soojalt, soovi korral koos vanillijäätisega või jahtunult koos vanillikastme või -kreemiga. Kui soovid, puista peale ka tuhksuhkrut.

NB! Kui soovid väiksemat kooki, jaga kogused kahega ja kasuta 24 cm läbimõõduga ümmargust lahtikäivat koogivormi. Küpsemisaeg on täpselt sama.