Lihtne õunakook arooniatega

kaheksale

  • 100 g võid
  • 100 g/ 1 dl (kokku pressitud)  fariinsuhkrut
  • 75 g / 0,75 dl suhkrut
  • 1 tl  vanillisuhkrut
  • 2 muna
  • 150 g /2,5 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ¼ tl soola
  • 100 g (1 dl) hapukoort 20%
  • 400 g eelnevalt puhastatud õunu (kui õunad on paksema koorega, siis ka eelnevalt kooritud)

Lisaks

  • 1 dl puhastatud arooniaid
  • 0,5 dl vett
  • 1-2 sl suhkrut
  • 1 sl sidrunimahla

Keeda arooniaid vee ja suhkruga u 8 minutit, kuni need veidi pehmenevad lisa suhkur ja keeda veel minutike. Vajadusel lisa veel veidi vett. Lase jahtuda.

Koogi valmistamiseks vahusta toasoe või suhkrutega u 5 minuti jooksul, kuni suhkur on sulanud ja segu hele ja õhuline. Lisa samal ajal edasi vahustades ükshaaval munad, seejärel soola ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning viimasena hapukoor. Peale või vahustamist pole edasi tugevalt vahustada tarvis – oluline on, et komponendid oleksid segunenud ja tainas ühtlane. Määri u 24 cm läbimõõduga koogivorm (mugavam on kasutada lahti käivat vedrukinnitusega vormi, aga võib olla ka kinnise põhjaga) küpsetusvorm kergelt rasvainega ja vooderda seejärel küpsetuspaberiga.

Kalla ¼ tainast vormi, ülejäänu sega õhukeseks viilutatud ja väiksemateks tükkideks lõigatud õuntega, nii et kõik õunatükid oleksid õhukese tainakihiga kaetud. Vala segu samuti vormi ja suru kergelt ühtlaseks. Peale vala arooniakate.

Küpseta 180-kraadises ahjus u 40-45 minutit, kuni kook on pealt kena ja jumekas. Lase enne sööma asumist jahtuda ja jäta kindlasti veidi kooki ka järgmiseks päevaks – siis on see veel mahlasem. Soovi korral paku kõrvale vanillijäätist või võta kaaslaseks klaasike piima.
P.S. Sama kooki saad valmistada soovi korral ka suure ahjuplaaditäie – korruta kogused kahega ja võid kohe kogu taina õuntega segada. Küpsetusaeg võib sel juhul veidi erineda – jälgi kooki ja suska koogi sisse hambatikk, kui see valmis tundub olevat. Seest läbi küpsenud koogi külge tainast ei jää ja see tuleb koogi seest puhtalt välja.