Vastlakuklid
12 kuklit
Kuklid:
- 9 dl (550 g) kvaliteetset nisujahu
- 2,5 dl käesooja piima
- 35 g presspärmi
- 75 g võid
- 1 dl suhkrut
- 1 muna
- näpuotsaga soola
- pealeraputamiseks tuhksuhkrut
Kuklite jaoks tõsta kõik koostisosad juba varakult külmkapist välja, et tainategemise ajal oleksid toiduained toasoojad.
Lahusta pärm käesooja piima sees ning sega juurde umbes kolmandik jahukogusest. Klopi mass ühtlaseks ning lase soojas kohas umbes pool tundi kerkida. Jahu on soovitav tainasse sõeluda. Nii saad kohevama taina, sest sõelumine muudab jahu õhulisemaks.
Sega juurde sulatatud ja veidi jahutatud või, suhkur, muna, näpuotsaga soola ning ülejäänud jahu. Tainas peab jääma parajalt elastne – selle paksust saab reguleerida jahu lisamisega. Jahu võib kuluda etteantud kogusest veidi rohkem või vähem. Sõtku seni, kuni tainas on ühtlane ja läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti. Puista tainale veidi jahu ning jäta rätiku või toidukilega kaetult sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordistunud.
Kerkimiseks vajab tainas nii soojust kui niiskust. Kausi võib põrandaküttele asetada või siis kergitada ahjus miinimumtemperatuuril koos kausitäie veega, et säiliks õhuniiskus. Tainale asetatud rätiku võib niiskeks teha, ka see aitab liigset kuivust vältida.
Kerkinud tainas aseta jahusele tööpinnale ning vormi tainast parajad ümmargused pallid. Aseta kuklid plaadile niiskesse keskkonda kerkima. Kerkinud kuklid määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 220 kraadi juures umbes 15 minutit. Lase veidi jahtuda ja lõika siis sakilise servaga noaga igal kuklil ülemine osa ära.
Täidis:
- 4 dl 35%-list koort
- 200 g toajsooja toorjuustu
- 4-5 sl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
Täidise jaoks vahusta vahukoort koos toasooja toorjuustu, vanillisuhkru ja suhkruga kohevaks vahuks. Tõsta lusikaga või pritsi tordipritsi abil vahukoor kuklitele ja aseta peale äralõigatud pealmine osa. Puista peale tuhksuhkrut.
Jõhvika toormoos:
- 200 g jõhvikaid
- 1,5 dl heledat muscovado suhkrut
Jõhvika toormoosi jaoks purusta jõhvikad koos suhkruga ühtlaseks. Tõsta moos kas vahukoore alla (võid saia sisse moosi jaoks väikese augu uuristada) või paku vahukoorekuklite kõrvale.
Kui Sul pole kõige pikemad liud, siis ole kindel, et kõige maitsvamad vastlakuklid oleksid just Sinu omad!