Vastlapärg mustikatega

kümnele

Kuklid

  • 25 g presspärmi
  • 0,75 dl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 2 dl piima
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • u 450 g jahu (7-8 dl)
  • 1 muna
  • 100 g toasooja võid

 

Mandlimass täidiseks

Katteks

  • 100 g toasooja toorjuustu
  • 2 dl vahukoort
  • 1 tl vanillisuhkrut 
  • 1 sl tuhksuhkrut + 1 sl peale puistamiseks
  • 0,5 -0,75 dl külmutatud ja sulatatud mustikaid

Sega presspärm supilusikatäie suhkruga vedelaks. Kuumuta piim kergelt, nii et see oleks käesoe ja lisa pärmile koos kardemoni, soola ja ülejäänud suhkruga. Lisa muna ja asu segama ning lisa tegevuse käigus vähehaaval umbes kolmveerand jahukogusest. Sõtku tainas kas lauamikseri abil või käsitsi ühtlaseks. Lisa pehme või ja vajadusel veel jahu ning sõtku veel 8-10 minutit või kuni saad ühtlase ja läikiva taina, mis kausiseinte küljest lahti lööb. Patsuta tainas palliks ja kata kauss köögikilega. Lase u 45 minutit soojas kohas kerkida või kuni tainas on kerkinud kahekordseks.

Veereta tainas jahusel tööpinnal pikaks vorstiks ja lõika kümneks ühesuuruseks tükiks. Veereta need pallideks ja tõsta ringikujuliselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes kerkimiseks kuklite vahele 3-4 cm ruumi. Kata puhta rätikuga ja lase u 30 minutit kerkida. Pintselda kuklid lahti klopitud muna või piimaga ja küpseta 180-kraadi juures u 20-25 minutit, kuni kuklipärg on kena ja kuldne. Lase jahtuda ning lükka pärg ettevaatlikult serveerimisalusele.

Mandlimassi valmistamiseks sega mandlijahu tuhksuhkru ja likööriga ühtlaseks. Vajadusel lisa veidi vett. Lõika iga kukli pealmisest osast kolmnurkne viil maha ning tiri paari sentimeetri sügavuselt veidi sisu välja. Suru saadud süvenditesse mandlimass.

Vahusta koor ja toorjuust tuhksuhkru ja vanillisuhkruga tugevamaks vahuks. Suru sulanud mustikad läbi tiheda sõela ja sega saadud vahuga läbi. Kata kuklid tordipritsi abil vahukooreseguga ja soovi korral lisa mõned külmutatud mustikad. Tõsta kuklite maha lõigatud osad peale tagasi, puista üle tuhksuhkruga ja serveeri.