Vürtsikas marja-marmorkook

Vaja läheb:

  • 270-300 g pohli ja/või jõhvikaid (võivad olla külmutatud)
  • 150 g suhkrut
  • 120 g võid
  • 120 g rafineerimata roosuhkrut
  • 1,5 dl piima
  • 1,5 dl suhkruroo– või muscovado siirupit
  • 185 g nisujahu (või 85 g riisijahu, 65 g mandlijahu ja 45 g maisijahu)
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl piparkoogimaitseainet
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl soodat
  • 2 suurt muna
Aseta pohlad ja jõhvikad koos suhkru ja 1 sl veega kastrulisse ja kuumuta segades keskmisel kuumusel umbes 10 minutit, kuni suhkur on lahustunud, kaste on siirupine ja mullitab kergelt ning umbes pooled marjadest on lõhki keenud.
Teise kastrulisse aseta tükeldatud või, pruun suhkur, piim ja sukrusiirup ning kuumuta keskmisel kuumusel segades peaaegu keemiseni. Ära keema lase, sest siis võib segu tükiliseks muutuda.
Sega sõelutud jahud maitseainete, küpsetuspulbri, soola ja soodaga, klopi hulka siirupisegu ja seejärel kergelt lahti klopitud munad. Tõsta tainas 26 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Tõsta marjasegu selle peale ning keeruta noaga kihid segamini, et jääks marmorjas muster.
Küpseta kooki ahjus 175 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni selle keskossa sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis umbes 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja aseta restile jahtuma. Lase koogil enne söömist täielikult jahtuda ja hoia pärast jahtumist kilesse mässituna külmkapis.
Serveerimisel sõelu peale tuhksuhkrut või tee kõrvale kas toorjuustu- või vahukoorekreem, millele võib särtsu andmiseks koos suhkruga pisut alkoholi lisada.