Šokolaadi-mandlikook marjadega

Põhi

  • 120 g nisujahu või 60 g maisi- ja 60 g riisijahu ja 1 tl küpsetuspulbrit
  • 20 g maitsestamata naturaalset kakaopulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 60 g (tuhk)suhkrut
  • 80 g külma võid
  • 1 külm munakollane

Sega sõelutud jahu(d), küpsetuspulber (juhul, kui kasutad gluteenivabu jahusid), kakaopulber ja sool ning aseta köögikombaini. Lisa suhkur ja tükeldatud või ning töötle purulaadseks tainaks. Lisa munakollane ja töötle ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa 1-3 sl jääkülma vett, et moodustuks ühtlane tainamass. Vormi käte abil tainast pall, mässi toidukilesse ja vajuta lapikuks. Aseta tainas tunniks külmkappi.

Suru tainas ettevalmistatud, st võiga määritud ja jahuga üle puistatud neljakandilisse piklikusse vormi põhja ja äärtele. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis

  • 100-150 g marju (nt sõstraid, pohli, jõhvikaid, kivideta kirsse)
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 100 g toasooja võid
  • 80 g suhkrut
  • 2 sl vanillisuhkrut
  • 1 toasoe muna ja 1 munavalge
  • 1 sl brändit, konjakit või rummi
  • 100 g peeneks jahvatatud mandleid
  • peotäis mandlilaaste
  • tuhksuhkrut

Kui kasutad sügavkülmast võetud marju, siis sulata ja nõruta need enne täidisele lisamist üleliigsest vedelikust.

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil. Lase enne täidisele lisamist pisut jahtuda.

Vahusta või ja suhkrud heledaks kreemiks, lisa edasi vahustades ükshaaval muna ja munavalge. Seejärel sega hulka alkohol, jahvatatud mandlid ja sulatatud šokolaad. Tõsta šokolaadi-mandlimass vormi ja aja ühtlaselt laiali. Laota peale marjad ja suru neid pisut täidisesse. Viimasena puista koogile mandlilaastud.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures 40 minutit kuni täidis on tahenenud. Lase koogil vähemalt 15 minutit taheneda, seejärel eemalda soovi korral vormist ja lase restil jahtuda. Serveerimisel sõelu koogile tuhksuhkrut.