Mahlane šokolaadi-suvikõrvitsa keeks

  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 50-100 g sarapuu- või Kreeka pähkleid
  • 200-250 g suvikõrvitsat (1 keskmine vili)
  • 100 g toortatra- või riisijahu
  • 90 g maisijahu
  • 3 tl küpsetuspulbrit
  • 0,25 tl soola
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 0,25 tl riivitud muskaatpähklit
  • 0,5-1 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
  • 1 muna
  • 1,2 dl neutraalse maitsega õli
  • 150 g heledat või tumedat muscovado suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 2 sl konjakit, rummi, brändit või külma kanget kohvi
  • tuhksuhkrut (soovi korral)

Haki šokolaad ja pähklid, riivi suvikõrvits. Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, soola ja maitseainetega (kaneel, muskaatpähkel ja soovi korral ka kardemon). Teises kausi klopi muna kergelt lahti ning sega läbi õli, suhkrute ja alkoholi või kohviga. Sega hulka suvikõrvits, šokolaad ja pähklid, seejärel kuivained.

Tõsta tainas ettevalmistatud (põhjas küpsetuspaberi riba, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) piklikkusse leiva- või keeksivormi ning küpseta 170-kraadises ahjus 50-60 minutit, kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase keeksil pärast ahjust võtmist vormis u 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Soovi korral sõelu jahtunud keeksile peale tuhksuhkrut.