Kohupiima-aprikoositort
Põhi:
- 120 g peeneks jahvatatud mandleid või sarapuupähkleid või nende segu
- 70 g naturaalset kakaopulbrit
- 80 g muscovado– või suhkruroosiirupit
- 40 g vedelat kookosõli või sulatatud võid
Sega kõik ained omavahel ühtlaseks massiks ja suru segu supilusika abil küpsetuspaberiga kaetud 22-24 cm läbimõõduga koogivormi põhjale. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidis:
- 200 g toasooja toorjuustu
- 300 g vanilli- või aprikoosimaitselist kohupiimapastat
- 400 g vanillimaitselist kohupiima
- 1 dl piima
- 70 g suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 2 laimi või sidruni mahl
- 8 želatiinilehte
Sega visplit kasutades omavahel toorjuust, kohupiim, kohupiiimapasta, piim, suhkur ja vanillisuhkur ühtlaseks massiks. Lase želatiinilehtedel külmas vees paisuda ja pigista need kuivaks. Pressi laimist või sidrunist mahl välja ja lisa hulka nii palju vett, et kokku oleks 1,5 dl vedelikku. Aja saadud mahla ja vee segu potis kuumaks ning lahusta selles ükshaaval želatiinilehed.
Lase želatiinisegul pisut jahtuda ja vala see peene nirena ning pidevalt segades kohupiimasegu hulka. Vala segu vormi ja hoia vähemalt 3 tundi külmkapis.
Serveerimiseks eemalda kook vormist ning kaunista konservaprikooside jm meelepärasega (nt pistaatsiapähklite, kookoshelveste või -laastudega, hakitud tumeda šokolaadiga).
Soovi korral valmista koogile kate.
Kate:
- 1 aprikoosikonserv
- 2 dl vett või aprikoosimahla
- 1 dl tarretisesuhkrut
Nõruta aprikoosid sõelal üleliigsest vedelikust, lõika viljad sektoriteks ja kata nendega kook. Keeda kastrulis 2 dl vett või mahla ja lisa pidevalt segades vähehaaval tarretisesuhkur. Keeda, kuni vedelik selgineb ja lase segul pisut jahtuda. Nirista aprikoosidele alguses õhuke kiht tarretist ning seejärel paksem kiht. Aseta kook natukeseks veel külmkappi, et kate taheneks.