Karamelline tagurpidi küpsetatud virsikukook
10-le
2 suurt virsikut
Karamell
- 40 g võid
- 1 dl heledat muscovado suhkrut
- 1 sl sidrunimahla
Kook
- 60 g võid
- 2 muna
- 1 dl suhkrut
- 150 g Kreeka jogurtit
- 1 dl jahu
- 2 dl mandlijahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1/2 tl riivitud muskaatpähklit
- 1 sidruni riivitud koor
- 2 sl sidrunimahla
- 1 tl vanillisuhkrut
- näpuotsaga soola
Pane ahi soojenema 180 kraadile.
Võta koogivorm, metallist või keraamiline. Lahtikäiv vorm ei sobi. Lõika küpsetuspaberist vormi põhja suurune ketas ja aseta vormi põhjale. Määri paberit mõlemalt poolt kergelt õliga.
Poolita virsikud, eemalda kivid ja viiluta. Lao virsikuviilud küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale üksteise kõrvale.
Karamelli valmistamiseks sulata potis või ja lisa suhkur, sega kuni suhkur on sulanud. Lase karamellil keeda 2 minutit ja kalla virsikute peale.
Sega kokku tainas. Sulata või. Vahusta munad suhkruga, lisa jogurt ja sulatatud või. Sega jahud omavahel ja lisa küpsetuspulber. Sega tainasse. Riivi juurde muskaatpähkel ja sidrunikoor. Lisa sidrunimahl, sool ja vanillisuhkur tainasse. Sega ühtlaselks ja vala virsikute peale. Silu spaatliga pind tasaseks.
Küpseta 40 minutit 180 kraadi juures. Tõsta ahjust ja lase koogil 5 minutit vormis seista. Kata vorm sobiva suurusega taldrikuga ja keera vorm tagaurpidi. Lase koogil kukkuda taldrikule. Serveeri kooki täielikult jahtununa ja paku kõrvale jogurtit. Serveerimiseks sobib ka jäätis või vanillikaste.
Sama retsepti järgi võib koogi küpsetada virsikute asemel kas aprikooside, õunte või ploomidega.