Karamelline vormikook õunte ja jõhvikatega

kaheksale

Tainas ja täidis

  • 1,5 dl/115 g jahu
  • 0,75 dl suhkrut
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,25 tl soola
  • 1 tl  vanillisuhkrut
  • 0,5 tl jahvatatud kaneeli
  • 0,5 tl jahvatatud kardemoni
  • 0,75 dl piima (või selle taimset aseainet)
  • 300 g õunu
  • 50 g jõhvikaid
  • 75 g pähkleid (nt. metspähkled, pekaanipähkleid, Kreeka pähkleid, mandleid või nende segu)

 

Karamellisegu

  • 1,5 dl vett
  • 50 g võid (või selle taimset versiooni) + veidi vormi määrimiseks
  • 1 dl/100g  fariinsuhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 sl maisitärklist

Serveerimiseks soovi korral vanillijäätist

Kuumuta ahi 190-kraadini. Määri u 24 cm läbimõõduga ahjuvorm võiga. Koori, puhasta ja tükelda õunad ja haki pähklid päris peeneks. Taina valmistamiseks sega kokku jahu, küpsetuspulber, suhkur, sool, vanillisuhkur ja vürtsid. Lisa piim ja klopi ühtlaseks. Sega sekka õunad ja pähklid ning kalla võitatud vormi. Vala peale jõhvikad ja vajuta need kergelt tainasse. Sega nüüd karamellisegu tarbeks metallkausis kokku fariinsuhkur, sool ja tärklis. Lase vesi koos võiga potis keema ja kuumuta kuni või on sulanud. Kalla potisisu kaussi, samal ajal segades ja jätka segamist, kuni suhkur on lahustunud. Vala saadud vedelik ühtlaselt vormis olevale tainale ja tõsta vorm ahju keskmisesse osasse. Küpseta u 45 minutit, kuni kook on pealt kuiv ja kuldpruun. Lase täielikult jahtuda – nii on küpsetis rohkem koogi moega ja paremini lõigatav. Võid aga seda serveerida soojalt, kui küpsetis on u 15 minutit jahtunud – nii on vormi põhja valgunud kaste veel veidi vedel ja pehme sisu pigem magusa õunavormi moodi.