Karamelline õunakook kardemoni ja pähklitega

Vaja läheb:

  • 130 g nisujahu või 80 g toortatrajahu ja 50 g maisijahu
  • 0,5 tl soodat
  • 0,25 tl soola
  • 0,5 tl jahvatatud ingverit
  • 0,5 tl peenestatud kardemoni
  • 70 g toasooja võid
  • 180 g ökoloogilist roosuhkrut 
  • 1 toasoe suur muna
  • 1 sl brändit või külma kanget kohvi
  • 2 tükeldatud hapukat õuna (u 300 g)
  • 50 g hakitud Kreeka pähkleid või röstitud ja kooritud sarapuupähkleid
  • soovi korral lisa peotäis pohli (u 30 g)
Sega sõelutud jahu(d) sooda, soola, ingveri ja kardemoniga. Teises kausis vahusta või suhkruga kreemjaks, seejärel vahusta hulka muna ja lisa alkohol või kohv. Klopi võivahu hulka ka kuivained, seejärel sega spaatliga õrnalt tainasse tükeldatud õunad ja hakitud pähklid ning soovi korral ka pohlad.
Tõsta tainas 23-24 cm läbimõõduga võiga määritud ja jahuga ülepuistatud vormi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni kook on pealt pruunistunud ja sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil umbes 10 minutit vormis taheneda ja seejärel naudi kohe soojalt koos vanillijäätise, -kastme või -kreemiga. Samuti sobib lisandiks vanilli- või kaneelimekiga vahustatud vahukoor või toorjuustukreem. Jahtunud koogile sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut.