Jõhvika-beseetort

Besee

Kreem

Jõhvikakaste

  • 300 g jõhvikaid
  • 1 tl piparkoogimaitseainet
  • 50 ml vett või glögi
  • 80 g marmelaadisuhkrut

Serveerimiseks: 50 g hakitud tumedat šokolaadi ja jõhvikaid ja tuhksuhkrut, rosmariini

Tõsta toorjuust toatempetauurile. Sulata šokolaad veevannil või mikros.
Lisa munavalgetele sool ja hakka vahustama. Lisa vahustamise ajal suhkur kolmes osas. Munavaht on valmis, kui see on läikiv ja kaussi tagurpidi keerates see välja ei valgu. Võta kaks ahjuplaati, kata küpsetuspaberiga ja joonista neile kaks ühesuurust ringi u 23 cm läbimõõduga.
Jaga munavaht kahe ringi vahel ära ja vormi ringikujuliselt. Nirista peale vedel šokolaad ja sega kergelt lusika varrega munavaht ja šokolaad läbi, et tulemus jääks triibuline.

Küpseta beseesid pöördõhuga. Pane ahi 150 kraadile soojenema ja kui tõstad besee ahju alanda kuumust 120 kraadini, küpseta 40-50 minutit kuni tund, lase beseel ahjus olla kuni need on pealt kuivad. Peale küpsemist lase lahtise ahjuuksega ahjus täielikult maha jahtuda.

Vala jõhvikad potti ja lisa glögi või vesi ning piparkoogimaitseaine. Lase marjadel keskmisel kuumusel 10 minutit keeda. Kata pott kaanega, jõhvikad hakkavad prõksuma ja võivad pritsida. Lisa marmelaadisuhkur ja sega, keeda veel umbes 5 minutit, kuni segu hakkab paksenema. Lase jahtuda.

Vahusta koor vanillisuhkruga ja lisa juurde toasoe mascarpone. Sega kergelt vahustatud koorega kuni saad ühtlase kreemi.

Tõsta üks jahtunud besee tordialusele. Kata poole kreemiga ja poole jõhvikakastmega. Pane peale teine besee ja korda kihte. Puista peale hakitud šokolaadi ja jõhvikaid. Puista üle tuhksuhkruga ja soovikorral säti peale rosmariini oksad.