Beseerull tikrikreemiga

kaheksale

Tikrikreem

  • 350 g tikreid
  • 7 munakollast
  • 2 dl suhkrut 
  • 100 g võid

Alustuseks valmista tikrikreem. Selleks vala tikrid väiksemasse potti, lisa u 0,5 dl vett ja keeda kaane all ca 5 minutit, kuni tikrid on pisut pehmenenud. Püreesta saumikseriga ja suru läbi sõela. Eralda munakollased valgetest (tee seda hoolikalt, nii et kõik muvalged jääksid kollastest puutumata) ja sega väiksemas metallkausis suhkruga. Lisa vähehaaval segades veidi jahtunud tikrisegu ja tükeldatud või. Kuumuta segu vesivannil. Selleks vali pott, mille kohale kauss kõige paremini sobitub ja vala potti paari-kolme sentimeetri jagu vett. Tõsta kauss poti kohale ja kuumuta kesmisel kuumusel puulusikaga segades, kuni tikrisegu pakseneb. See võtab aega umbes 7-8 minutit. Vala tikrikreem läbi sõela purkidesse ja jahuta.

Besee

  • 7 toasooja munavalget
  • 380 g ekstrapeent suhkrut
  • 2 sl maisitärklist
  • 1 sl sidrunimahla
  • peotäis mandlilaaste

Lisaks

Besee valmistamiseks vahusta toasoojad munavalged pehmete tippudeni, seejärel asu järk järgult, samal ajal vahustades suhkrut lisama. Vahusta u 7-10 minutit, kuni munavalgesegu on paks ja läikiv ning kahe sõrme vahel ei ole tunda suhkruterasid. Lisa sidunimahl ja sõelu juurde tärklis ning vahusta madalamal kiirusel korraks veel, aga ainult niipalju, et tärklis seguneks. Kata ca 30×40 cm suurune küpsetusplaat kergelt õliga ja suru sellele küpsetuspaber. Kata plaat võimalikult ühtlaselt munavalgeseguga, puista peale mandlilaastud ja küpseta 170-kraadises ahjus (alt ja ülalt kuumusega) u 20 minutit, kuni besee on pealt krõbe ja mandlilaastud kuldse jumega. Tõsta ahjust ja lase mõni minut plaadil jahtuda, seejärel kummuta lauale asetatud ja tuhksuhkruga ülepuistatud teisele küpsetuspaberile. Eemalda paber ja lase beseel jahtuda.

Vahusta toorjuust, vahukoor ja suhkrud paksemaks vahuks ja sega kergelt u 1 dl jahtunud tikrikreemiga. Kata saadud seguga besee ja rulli võimalikult tihedalt kokku. Aseta kuni serveerimiseni külmkappi. Võid rullida besee koos täidisega ka sama küpsetuspaberi sisse, millele ta kummutasid ja hoida kuni järgmise päevani külmkapis. Serveerimisel puista koogile tuhksuhkrut ja kaunista soovi korral tikrite ja piparmündilehtede ja –õitega. Lõika viilud, tõsta neile veel tikrikreemi ning puhastatud ja poolitatud värskeid tikreid ja serveeri.