Apelsinikook vahukommiglasuuri ja rosmariiniga
Vaja läheb:
- 2 apelsini
- 3 muna
- 50 g heledat muscovado suhkrut
- 1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
- 2 sl hakitud rosmariini
- 200 g (mandli)jahu
Pane ahi soojenema 180 kraadi juurde. Vooderda lahtikäiva 20 cm läbimõõduga küpsetusvormi põhi küpsetuspaberiga. Eemalda apelsinidelt koos valge osaga koor. Seda on hea teha (fileerimis)noa abil. Eemalda seemned. Pane apelsinid köögikombaini ja mikserda ühtlaseks. Lisa teised komponendid ning vala tainas ettevalmistatud küpsetusvormi. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit või kuni koogi sisse torgatud puutikk jääb puhtaks. Tõsta kook jahtuma.
Suhkrusta rosmariinioksad. Selleks kasta oksi sooja vette ja seejärel keeruta suhkrus. Tõsta kõrvale kuivama.
Vahukommiglasuur:
- 1 apelsini mahl
- 2 sl želatiini
- 120 ml vett
- 150 g suhkrut
- 1 dl glükoosisiirupit
- rosmariinioksi
- ekstrapeent suhkrut
Glasuuri valmistamiseks pigista apelsinist mahl, kuumuta ja lahusta selles želatiinipulber. Pane segu elektrilise lauamikseri kannu ja vahusta. Pane potti vesi, suhkur ja siirup. Kuumuta, kuni suhkur on sulanud ja lase mõned minutid muliseda. Vala kuum siirup vahustajasse apelsinimahlasegu juurde ja töötle täiskiirusel, kuni moodustub valge voolav ja vahune mass – selleks kulub umbes 10 minutit. Käsimikseriga vahustades võib rohkem aega kuluda. Vala kate koogile ning lase külmkapis pisut tahkuda.
Kaunista kook suhkrustatud rosmariini lehtedega ja voilaa – hõrgutis ongi valmis!