Rabarberikreem Pavlovaga

 

Rabarberikreem

  • 1 dl rabarberimahla ja 20 ml sidrunimahla  või 1,2 dl rabarberimahla
  • 100 g suhkrut
  • 2 suurt muna
  • 2 suurt munakollast
  • näpuotsatäis soola
  • 80 g võid

Kõigepealt valmista rabarberimahl.

Eriti mugav on rabarberimahla valmistamisel kasutada mahlapressi, aga selle puudumisel saad värske mahla kätte, kui purustad köögikombainis rabarberid pulse-režiimil. Seejärel pane saadud rabarberimass sõelale, sega läbi supilusikatäie suhkruga ja jäta sõel kausi kohale, et mahl saaks läbi tilkuda. Lase u pool tundi tilkuda, kuni enamik mahla on läbi tulnud, ja pressi suurema lusika või kulbiga ülejäänud mahl välja. Poolest kilost rabarberist saab u 3,5 dl mahla.

Võide tegemiseks on kõige parem kas paksupõhjaline pott või  veevannile asetatud kauss. Sega vispliga kokku sidruni- ja rabarberimahl, suhkur, sool, munad ja munakollased ning lisa tükeldatud või. Kuumuta segu madalal kuumusel pidevalt vispliga segades, kuni või on sulanud. Suurenda kuumust natukene (keskmise kuumuseni) ja sega vispliga hoogsalt, kuni segu muutub vedelamapoolse moosi sarnaseks. Tõsta pott või kauss koheselt tulelt ning suru segu läbi sõela. Lase jahtuda, kata kilega ja hoia külmas. Rabarberikreem pakseneb jahtudes ja selle konsistents muutub paksu tihke moosi sarnaseks.

 

Pavlova

Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks. Hakka edasi vahustades supilusikatäie kaupa suhkrut lisama. Vahusta, kuni vaht on läikiv ja nö tugevate tippudega, seejärel vahusta sisse vanillisuhkur, äädikas ja tärklis.

Piserda ahjuplaadile laotatud küpsetuspaber veega ja joonista sellele 20 cm läbimõõduga ring. Laota munavalgevaht ringi sisse, jättes ääred kõrgemaks ja küpseta 120-kraadises ahjus 1 h, kuni koogi keskosa on vetruv, ääred aga kuivad ja krõbedad.

Keera ahjul kuumus kinni, tee uks praokile ja jäta kook ahju jahtuma. Eriti hea, kui see saab üleöö rahulikult jahtuda – siis ei hakka see (liigselt) murenema, mis muidu kiire temperatuuri muutusega võib juhtuda. Kui aga tõstes Pavlova ääred pisut siiski pragunevad, ei ole ka hullu midagi – maitse ja tekstuur sellest ei muutu.

Libista täielikult jahtunud kook serveerimisalusele ja laota sellele umbes pool rabarberikreemist. Kaunista meelepäraste õite ja marjadega.