Tikri-sidrunivõide täidisega kook

Kuuele kuni kaheksale

Koogipõhi:

Esmalt valmista tainas. Selleks sega jahu suhkru ja soolaga. Lisa tükeldatud külm või ja töötle mass ühtlaseks puruks. Lisa muna ning töötle tainas tainapalliks. Vajadusel lisa veidi külma vett. Veereta tainapall, keera toidukile sisse ja aseta umbes 30 minutiks külmkappi.
Võta tainas kapist, suru see õhukese kihina 20-22 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele. Aseta tainale küpsetuspaber ja sellele raskus (nt kuivatatud herned). Küpseta 180 kraadi juures umbes kümmekond minutit, kuni koogipõhi on kuivaks tõmbunud, kuid mitte pruunistunud. Eemalda raskus ja küpsetuspaber ja küpseta veel umbes 10 minutit. Tõsta ahjust välja.

Tikrivõie:

  • 150 g veidi purustatud või poolitatud küpsed tikrid
  • 1 dl suhkrut 
  • 1 suurema sidruni mahl ja riivitud koor
  • 6 munakollast
  • 150 g võid
Tikrivõide valmistamiseks aseta tikrid koos 2-3 sl veega kastrulisse ja keskmisele kuumusele. Lase keema tõusta, keeda 6-7 minutit kuni tikrid on pehmed. Tõsta pliidilt ja suru mass läbi sõela.
Kalla tikrisegu kastrulisse ja lisa sinna ka suhkur, sidrunimahl ja -koor ning munakollased. Sega läbi ning kuumuta siis hästi vaiksel kuumusel pliidil või kuumas vesivannis seni, kuni segu pakseneb. Pliidil kuumutades ole hästi ettevaatlik, et munakollane ei muutuks omletiks. Lisa tükeldatud või osade kaupa ehk sega eelnevalt lisatud või võide sisse, enne kui järgmised tükid lisad. Kuumuta koos võiga veel mõned minutid ja tõsta siis kastrul pliidilt ära. Soovi korral ja kreemise tulemuse saavutamiseks võid võide veelkord läbi sõela ajada.
Kalla võie eelküpsetatud koogipõhjale ning aseta umbeks 6 tunniks külmkappi.

Friteeritud angervaksaõisikud:

  • 7-8 väiksemaks jaotatud angervaksaõisikut
  • 1 sl maisitärklist
  • 2 sl speltajahu
  • õli friteerimiseks
  • tuhksuhkrut 
Friteeritud angervaksa valmistamiseks sega tärklis ja jahu umbes 3 sl külma veega ja sega ühtlaseks. Kuumuta kastrulis õli. Õli kuumust kontrolli õli sisse visatud saiatükiga, mis peab särisedes küpsema hakkama. Kasta angervaksaõied taina sisse ja siis kohe kuuma õli sisse. Friteeri mõned minutid, kuni tainas on kuldne. Tõsta majapidamispaberile nõrguma ja puista üle ohtra tuhksuhkruga.
Tõsta vahetult enne serveerimist koogile.
Vaev on maitseelamust väärt!