Struudlikook
- 3 haput õuna (näit. Antonovka)
- 3 sl kaneelisuhkrut
- 3 sl suhkrut
- 1 sidruni mahl
- 50 ml kalvadost
- peotäis kuivatatud jõhvikaid või rosinaid
- 2 sl mandlijahu
- 100 g võid
- 5-6 filotaina lehte
- 30 g Kreeka pähkleid
- tuhksuhkrut
Pane kuivatatud puuviljad konjakisse ligunema.
Koori ja viiluta õunad. Tumenemise vältimiseks tõstad õunaviilud veega täidetud kaussi, kuhu pigista ka sidrunimahl.
Sulata pannil 2 sl võid ja kalla juurde kalvados koos kuivatatud puuviljadega. Kuumuta kergelt segades. Nõruta õunaviilud ja lisa pannile. Raputa juurde suhkrud ja küpseta õunu, kuni need pehmenevad. Tõsta kaussi ja lase jahtuda.
Kuumuta pannil 1-2 sl võid, lisa mandlijahu. Kuumuta pidevalt segades, kuni manlijahu saab veidi värvi. Tõsta kaussi õunte juurde ja sega läbi.
Sulata potis ülejäänud või. Haki pähklid peenemaks.
Tõsta filotaina lehed üksteise peale ja murra keskelt kokku. Lõika ringikujuliseks ja hoia niisutatud rätiku all. Võta üks ümmarguseks lõigatud tainaleht rätiku alt välja ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda sulavõiga. Puista peale hakitud pähkleid ja aseta peale teine leht ning korda võiga pintseldamist. Vala tainalehtede peale jahtunud õunasegu. Pintselda ülejäänud tainalehti sulavõiga ja kortsuta veidi kätevahel ning kata kuni õunad on kaetud. Iga kihi vahele puista hakitud pähkleid. Tee õunte peale umbes 4-5 kihti.
Küpseta 180 kraadises pöördõhuga ahjus 20 minutit, kuni tainas on kuldne.
Lase jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut. Paku koos vanillikastmega.
Vanillikaste
- 2 munakollast
- 2 sl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 2 dl täisrasvast piima
Hõõru munakollased suhkrutega lahti ja lisa piim. Kuumuta paksupõhjalises potis pidevalt vispliga segades keskmisel kuumusel kuni segu pakseneb. Selleks kulub umbes 5-7 minutit. Jahuta aegajalt vispliga segades ja kurna läbi sõela.