Soolakaramelli toorjuustukook
Põhi
- 300 g digestiivküpsiseid
- 60 g mandlijahu (jahvatatud mandleid)
- 130 g võid
Täidis
- 250 g ricottat
- 400 g toorjuustu (toatemperatuuril)
- 80 g heledat muscovado suhkrut
- 3 muna
- 2 sl tumedat suhkrusiirupit
- 1/2 tl soola
- 2 tl vanillisuhkrut
Kate
- 200 ml vahukoort
- 100 g hapukoort
- 1 sl tuhksuhkrut või ekstrapeent suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- meresoolahelbeid
Karamelli kaste
- 200 ml vahukoort
- 60 g võid
- 100 g heledat muscovado suhkrut
Valmista esmalt karamellikaste. Pane koor, või ja suhkur potti ning kuumuta nõrgal kuumusel, kuni suhkur sulab. Tõsta kuumust ja lase mullitades keeda umbes 5 minutit, kuni segu pakseneb. Tõsta kõrvale jahtuma.
Pane küpsised ja mandlijahu köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks, lisa sulatatud või ja jätka töötlemist. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele. Tõsta 30 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 160 kraadile. Mikserada kokku ricotta ja toatemperatuuril toorjuust. Lisa suhkur, ükshaaval munad ja siirup. Lisa sool ja vanillisuhkur. Tõsta segu vormi ettevalmistatud põhjale. Aseta koogivorm sügavamale ahjuplaadile, vala juurde keeva vett, nii palju, et koogivorm oleks poolenisti vees. Küpseta 160 kraadises ahjus 1 tund ja 30 minutit.
Võta vorm ahjust ja lase jahtuda. Tõsta külmkappi vähemalt 3 tunniks tahenema.
Pane koor ja hapukoor koos suhkrutega kaussi ja mikserda pehmete tippudeni. Kata kook kreemiga ja nirista peale karamellikastet. Raputa peale meresoolahlbeid.