Šokolaadi-rukkiküpsised

12 tk

  • 200 g pehmet võid
  • 60 g heledat muscovado suhkrut
  • 80 g  suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 200 g rukkikroovjahu (võib kasutada ka nisujahu)
  • 40 g mõru kakaopulbrit
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 70 g šokolaadinööpe või hakitud šokolaadi
  • peale raputamiseks veidike soolahelbeid

Hõõru pehme või suhkrutega kreemiks. Võid seda teha käsitsi, puulusikaga hõõrudes või hoopis mikseriga. Sega teises kausis omavahel jahu, kakaopulber, küpsetuspulber ja sool. Vala esmalt pool jahusegust vahustatud või hulka, sega läbi. Seejärel ülejäänud pool. Tainast on mugav segada eraldiseisva köögikombaini kausis (a là Kitchen Aid), segamismõlaga. Samas saab hästi hakkama ka puulusikaga segades ja hõõrudes. Kui tainas on moodustunud, vala sekka väikesed šokolaadinööbid (või ka šokolaadipisarad, nagu neid teinekord nimetatakse) või hakitud šokolaad ja sega veelkord läbi.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta peopessa tainast törtsukesed. Seda on mugav teha jäätisekulbiga, nii saad enam-vähem ühepalju tainast ja küpsised tulevad ühesuurused. Vormi pallikestest madalad pätsikesed, kõrgusega u 1 cm ja läbimõõduga u 5 cm. Küpsised ei pea olema päris korrapäraselt ümmargused, võluvam ongi, kui nad on veidi lapergused. Tõsta küpsised ahjuplaadile. Jäta küpsetuplaadile küpsiste vahele u 5 cm ruumi. Pudista peale veidike soolahelbeid. Küpseta 180 kraadises ahjus 12-13 minutit, kuni küpsised on pealt pragunenud ja natuke laiemaks vajunud.
Küpsised on ahjust välja võttes üsna pehmed. See ongi hea, sest nii jääb sisu ka peale jahtumist mõnusalt pehmepoolne. Aga ära neid pehmena tõsta ega liigutada proovi, nad võivad lihtsalt katki minna. Lase küpsistel pool tundi enne söömist plaadil jahtuda ja asu siis maiustama.