Puuviljadest pakatav jõulukeeks

Vaja läheb

  • 750 g kuivatatud puuvilju (erineva suuruse ja värviga rosinaid, kirsse, jõhvikaid, aprikoose, ploome, datleid)
  • 1 aplesini peenelt riivitud koor ja mahl
  • 1,5 dl viina + 0,5-1 dl immutamiseks
  • 230 g toasooja võid
  • 230 g  heledat– või tumedat muscovado suhkrut
  • 4 toasooja muna
  • 250 g nisu- või toortatrajahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit (juhul, kui kasutad tatrajahu)
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 0,5 tl jahvatatud ingverit
  • 0,5 tl peenestatud kardemoni
  • 2 tl piparkoogimaitseainet
  • 100 g (röstitud) metspähkleid
  • tuhksuhkrut

Haki suuremad kuivatatud puuviljad väikesteks tükkideks nii, et kõik oleksid enam-vähem rosinasuurused. Aseta koos 1,5 dl viina, apelsinimahla ja -koorega kaussi, kata kauss kilega ja jäta ööseks maitsestuma. Sega aeg-ajalt, et kõik viljad oleksid vedelikuga kaetud.

Pane või koos suhkruga kaussi ja vahusta heledaks kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad lisades järgmise siis, kui eelmine on segunenud. Sega sõelutud jahu maitseainetega läbi, kui kasutad toortatrajahu, siis lisa ka küpsetuspulber. Haki pähklid jämedalt. Lisa jahusegu koos hakitud pähklite ja kuivatatud puuviljadega tainale ning sega ühtlaseks.

Tõsta tainas ette valmistatud* 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 75-90 minutit kuni sissetorgatud tikk jääb enam-vähem kuivaks. Kui kook hakkab pealt tumenema, siis kata see fooliumiga. Võta kook ahjust, torka sellesse tikuga augud ja tilguta peale 1-2 sl viina.

Kui keeks on täielikult jahtunud, siis võta see vormist, mässi küpsetuspaberisse ja seejärel fooliumisse. Hoia õhukindlalt suletud anumas või tihedalt kilesse mässituna. Tilguta vähemalt korra nädalas peale 1 sl viina. Parim on jõulukeeks, kui niisutad seda 3-4 nädalat järjest. Serveerimisel puista peale tuhksuhkrut.

* Vormi ettevalmistamiseks aseta põhja küpsetuspaberi leht, määri see ja ääred võiga ning pane äärtesse küpsetuspaberi riba, mis ulatub 5 cm üle vormi ääre. Mässi vorm väljastpoolt samuti küpsetuspabertisse ja seo nööriga kinni.