Pavlovapärg jõhvikakreemiga

kuuele kuni kaheksale

Besee

Jõhvikakreem

  • 200g kodumaiseid pehmema kestaga jõhvikaid
  • 1 apelsini mahl ja 1 tl riivitud apelsinikoort
  • 100 g suhkrut
  • 80 g võid
  • 1 muna ja 3 munakollast

Lisaks

  • 4 dl vahukoort
  • 150 g toasooja toorjuustu
  • 3 sl tuhksuhkrut + peale puistamiseks
  • 1 tl  vanillisuhkrut
  • 30 g jõhvikaid
  • rosmariinioksi
  • 3 kumkvaati
  • 3 sl pistaatsiapähkelid (soovi korral)

Jõhvikakreemi valmistamiseks kuumuta jõhvikaid suhkru, apelsinikoore ja –mahlaga u 8 minuti jooksul , kuni saad vedela moosi sarnase keeduse. Püreesta see ja suru läbi sõela. Lase veidi jahuda. Klopi munad kuumakindlas kausis ja aseta kauss väiksema poti kohale, milles on paari sõrmepaksuse jagu vett (vesi ei tohi kausi põhja puutuda) Tõsta pott keskmise kuumuse juures tulele, lisa jõhvikapüree munadele ja kuumuta segades u 4-5 minutit, kuni segu veidi pakseneb. Lisa tükeldatud või ja kuumuta veel minuti-paari jagu. Lase täielikult jahtuda.

Beseepõhja valmistamiseks vahusta munavalged keskmisel kiirusel u 2-3 minuti jooksul, kuni vispli välja võtmisel tekivad pehmed ja vahused tipud. Edasi vahustades lisa supilusikatäie haaval suhkur. Kui kogu suhkur on lisatud, tõsta kiirust ja vahusta u 5-7 minutit, kuni näppude vahel ei ole suhkruterakesi enam tunda. Kõige mugavam on vahustamine jätta lauamikseri hooleks. Sõelu munavalgevahule tärklis ja vala sekka äädikas ning sega ettevaatlikult läbi.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja joonista sobiva suurusega taldrikut või küpsetusnõud kasutades küpsetuspaberile tugeva hariliku pliiatsiga u 22 cm läbimõõduga ring. Keera paber teistpidi ja pihusta võimalusel selle veidi vett (nii saad koogi pärast paberilt lihtsama vaevaga kätte) ja tõsta supilusikaga mööda ringi u 12 üksteisega ühenduses olevat võimalikult ühesuurust kuhjakest. Tõsta ahjuplaat 150-kraadini kuumutatud ahju ja alanda kohe kuumus 120-kraadini. Küpseta 1 h, seejärel keera kuumus maha, kuid ära ava ahjuust vaid lase beseel järelkuumuses veel u 2h tasahilju jahtuda.

Lükka tordilabidas või spaatel täielikult jahtunud koogi ja küpsetuspaberi vahele ja tee ettevaatlikult pärjale ring peale. Tõsta besee koos paberiga serveerimisalusele ja sikuta paber pärja alt ettevaatlikult välja. Vahusta koor ja toorjuust koos 2 sl tuhksuhkru ja vanillisuhkruga tihedaks ja vormi hoidvaks vahuks ja tõsta koogile, tõsta sellele omakorda jõhvikakreemi (seda jääb ilmselt veidi ka järele) ja tõmba lusikavarre abil siiru-viiruliseks. Sega jõhvikaid tuhksuhkrus, kuni need on kergelt suhkrutolmuga kaetud ja puista koogile. Lisa ka kumkvaadiviile ja rosmariinioksi ning soovi korral pudista peale hakitud pistaatsiapähkleid. Puista üle tuhksuhkruga ja serveeri.

NB! Nii koogipõhja kui jõhvikakreemi saad valmis teha juba eelmisel päeval ja nii jääb enne serveerimist vaid koor vahustada ja kook kokku panna. Järele jäänud jõhvikakreemi kasuta näiteks pannkookide katteks, jäätise või vahukoorega maiustamiseks või pane see hoopis tihedalt sulguvasse karpi ja pista sügavkülma kuni kolmeks kuuks hoiule.