Õrnsoolalõhe peedi, granaatõuna ja marineeritud punase sibulaga

kaheksale

  • 800 g värsket lõhefileed
  • 2,5 sl jämedat meresoola
  • 1 sl suhkrut
  • 200 g keedupeeti
  • 0,5 küüslauguküünt
  • 2 sl hakitud tilli
  • 3 sl sumahhi (või selle asemel hoopis 1 tl riivitud sidrunikoort)
  • 2 sl oliiviõli
  • ¼ granaatõuna seemned

 

Marineritud sibul

  • 1-2 punast sibulat
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 1 sl riisiäädikat

Töötle peet ja küüslauk saumikseri abil püreeks. Sega soola, suhkru, sumahhi, tilli ja õliga. Määri kalale, mässi kõik küpsetuspaberisse ja seejärel omakorda veel toidukilesse. Tõsta saadud pakk kaussi või sobiva suurusega nõusse, aseta raskuseks peale mõni konservipurk ja jäta 12-24 tunniks maitsestuma. Eemalda peedikiht, pühi kala majapidamispaberiga puhtaks ja lõika otse nahalt maha õhukesed kalaviilud.*

Enne serveerimist valmista marineeritud sibul. Selleks viiluta sibul õhukeselt ja sega ülejäänud koostisainetega läbi. Lase 5-10 minutit maitsestuda. Serveeri kala koos granaatõunaseemnete ja tilliga ning puista peale veel veidi sumahhi. Paku juurde marineeritud sibulat. Naudi näiteks koos toorjuustu ja hapusaiaga ning soovi korral lisa ka värsket kurki, avokaadot ja meelepäraseid võrseid.
Kala säilib külmikus paar-kolm päeva.

*) – Kui sul on rohkem aega, pane marinaadist puhastatud kala korraks veel köögikilesse ja aseta u 30 minutiks sügavkülma. Nii on seda lihtsam lõigata ja saad kenad õhukesed viilud.