Novembrimoos.

Novembrimoosiks on ispiratsioon saabunud pikal külmal sügisel, mil viimased marjad jõulude ootel veel põõsas rippusid, kui esimesed külmad olid end looduse külge kinnitanud. Meie kandis olid arooniapõõsad paksult marju täis ja üks lodjapuupõõas vaatas mind oma punaste ahvatlevate marjasilmadega. Metsa all käies oli veel jäiseid krehvtiseid pohli leida ja nii mõtlesingi, et ehk on need talvised jäämarjad sobilikud ka koos purki panna.

Marju võib korjata vabalt ka siis, kui need on saanud külmast näpistada või varugi neid kohe sügavkülma. Külmumise järel toimuvad marjades teatud keemilised muutused ja need mutuvad pisut magusamaks. Lodjapuumarju näiteks ei soovitatagi enne tarvitada.
Võta parasjagu leiduv kogus marju endale sobivas vahekorras, näiteks:
  •  6 kruusi arooniaid
  •  2 kruusi pohli (või jõhvikaid)
  •  1,5 kruusi lodjapuumarju (mida rohkem, seda uhkem)
  •  peotäis kuivatatud rosiõisi (võid selle ka ära jätta)
  •  4 kruusi suhkrut või moosisuhkrut
  •  vett nii palju, et marjad oleksid vaevalt kaetud.
 Pane marjad vee ja suhkruga keema, riisu keetmise ajal vaht ning kui vahtu enam ei teki, villi steriliseeritud purkidesse.