Mooni pihlakanaps

  • 1 ½ kg pihlakamarju
  • 1 ¼ kg suhkrut
  •  1,3 l viina
Selle retsepti saladus on õigel ajal korjatud pihlakad. Korja neid pärast esimesi öökülmasid. Miinuskraadide tagajärjel muutub tärklis suhkruks ja marjad ei ole enam kibedad, vaid hoopis magusad.
Pane sorteeritud ja pestud marjad klaaspurkidesse. Lisa suhkur ja viin ning keera purgile kaas peale. Aseta purgid veega täidetud kaussi ja pane 8 tunniks 60-kraadilisse ahju. Seejärel võta purgid välja, jahuta ja hoia suletuna vähemalt kaks ööpäeva. Kurna ja vala jook pudelitesse.
Vana retsepti järgi valasime viina otse marjadele ja suhkrule ning hoidsime napsu termilise töötluseta kolm kuud pimedas kohas. Uue meetodi põhjal valmib naps lühema ajaga.