Mahlane kohupiima-ploomikook

  • 12-14 keskmist ploomi
  • 200 g (1 pakk) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
  • 1,5 dl neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne)
  • 140 g suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
  • 2 sl konjakit, rummi või külma kanget kohvi
  • 2 muna
  • 220 g jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • tuhksuhkrut peale raputamiseks

Lõika ploomid pooleks ja eemalda kivi. Sega kohupiim läbi õli, suhkrute, kardemoni ja alkoholi või kohviga. Sega ükshaaval hulka munad.

Sega sõelutud jahu küpsetuspulbriga. Lisa kohupiimamassile ja sega õrnalt ühtlaseks.

Vala tainas ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) 24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse koogivormi. Aseta tainale ploomid lõikepind allpool (neid võib ka üksteise peale panna, kuna küpsedes vajuvad viljad niikuinii tainasse).

Küpseta 170-kraadises ahjus u 45 minutit kuni kook on pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase koogil pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Sõelu enne serveerimist peale tuhksuhkrut.