Kuldkollane sidruni-moonikeeks (gluteenivaba)

Vaja läheb:

  • 100 g maisijahu
  • 80 g riisijahu
  • 60 g toortatrajahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 180 g toasooja võid
  • 150 g ekstrapeent suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 60 g mooniseemneid
  • 80 g hapukoort
  • 3 toasooja muna
  • 1 suure sidruni peeneks riivitud koor
  • 1 sl tsitruslikööri (Cointreau) või sidrunimahla
  • näpuotsatäis soola
Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri ja soolaga. Vahusta toasoe või kreemjaks, lisa suhkrud ja vahusta heledaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega spaatliga õrnalt hulka ülejäänud jahu, samuti mooniseemned, sidrunikoor, hapukoor ja liköör või sidrunimahl.
Tõsta tainas umbes 20 cm keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga ning küpseta ahjus 150 kraadi juures umbes 1 tund ja 10 minutit, kuni keskele sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja.
Lase keeksil umbes 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Jahtunud keeksile sõelu peale tuhksuhkrut või tee toorjuustust kate.
Selleks vahusta 100-200 g toasooja toorjuustu paari supilusikatäie ekstrapeene suhkruga ja ühe teelusikatäie vanillisuhkruga kreemiks, maitsesta soovi korral 1 sl tsitruslikööri või sidrunimahlaga.