Kihnu sai

  • 400 g jahu (võid kasutada speltajahu)
  •  20 g värsket pärmi
  •  3 dl piima
  •  100 g võid + vormi määrimiseks
  •  1 muna
  •  2 sl suhkrut
  •  1 tl soola
Lahusta pärm väheses koguses käesoojas vees. Kuumuta piim peaaegu keemiseni ning lisa siis piima sisse suhkur, sool ja või. Lase piimasegul jahtuda kuni käesoojani ning lisa siis lahtiklopitud muna. Sega omavahel kokku pärm ja piimasegu ning sõelu siis vedeliku sisse jahu. Sõelutud jahu on üks koheva ja ühtlase saia võtmetingimusi.
Sõtku tainas läbi, kuni see muutub ühtlaseks, läikivaks ja elastseks. Jäta tainas sooja kohta köögirätiku või toidukilega kaetud kaussi kerkima. Tainas peaks kerkima vähemalt kahekordseks või siis umbes tund aega. Tõsta tainas võiga määritud vormi. Lase ka vormis veidi aega (ca 20 minutit) soojas kohas tainal kerkida.

Samal ajal kuumuta ahi 200 kraadini. Küpseta eelkuumutatud ahjus saia umbes tund aega. Poole küpsetamise pealt alanda ahju temperatuur ca 180 kraadini. Kummuta sai vormist välja ja soovitav oleks sai asetada restile, et see ka altpoolt krõbeduse säilitaks. Vormis hoides tekib saia pinnale kondensvesi, mis muudab kooriku nätskeks. Valmis saia pinnale võib määrida võid, et koorik veel krõbedam ja maitsvam oleks.

Naudi värskelt koos võiga.