Iiri soodasai kaeraga

  • 150 g kaerajahu
  • 30 g kaerahelbeid
  • 280 g nisujahu
  • 2 tl söögisoodat
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 350 ml petti
  • 1 muna (M)
  • määrimiseks muna, peale raputamiseks kaerahelbeid

Kuumuta ahi 230 kraadini. Sega omavahel kaerajahu, kaerahelbed, nisujahu, söögisooda, suhkur ja sool. Sega eraldi kausis omavahel pett ja muna. Tee kuivainete keskele süvend ja vala sinna peti-munasegu. Sega puulusikaga õrnalt väljast keskele. kuni kõik on ühtlane. Hoidu ülesegamisest. Tainas jääb üsna kleepuv ja niiske, nii see peabki olema. Kui tainas on käsitlemiseks liiga vedel, lisa veidi jahu. Kui liiga kuiv, lisa petti. Vormi tainast jahuste käte abil ümar päts ja tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja puista peale veidi kaerahelbeid. Lõika terava noaga pätsi sisse üsna sügav rist. Küpseta saia 230 kraadi juures 15 minutit. Alanda temperatuuri 200 kraadini ja küpseta veel 25 minutit. Lase saial enne lahtilõikamist 10-15 minutit jahtuda.