Iiri soodaleib

  • 4 dl tumedamat nisujahu või sepikujahu
  • 2 dl täisteranisujahu (või ka kaera-rukki jahu)
  • 50 g külma võid
  • 1,5 tl soola
  • 2 tl soodat
  • 2 sl pruuni roosuhkrut 
  • 0,5 dl nisukliisid
  • 0,5 dl kaerakliisid linaseemneid päevalilleseemneid
  • 1 suur muna
  • u 4 dl petti või keefiri
Sega kausis jahud ning lisa tükeldatud külm või. Suru käte vahel või peeneks, et tekiks ühtlane puru. Lisa jahu-või segule sooda, sool, suhkur, kliid ja seemned. Klopi teises kausis lahti muna ning kalla peale keefir või pett. Kalla vedelik kuivaine-võisegu juurde ning sega kõik ühtlaselt läbi. Tulemuseks on üsna paks tainas. Vormi tainast jahuste kätega pätsike, puista peale täisterajahu ning aseta võiga määritud ahjuplaadile. Vajuta pätsile kas spaatli või muu nüri abivahendiga (nt puust pannilabidaga) peale ristikujuliselt vaod. Eesmärk on vaod kergelt sisse muljuda, mitte tainas läbi lõigata. Küpseta leiba 200–210 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni koorik on parajalt pruun ja krõbe. Kõige maitsvam on leib soojalt ning ohtra võiga. Võile võib puistada veel ka veidi. Säilita leiba kas säilituskarbis või kiles, et ta ära ei kuivaks.