Kohevad kohupiimakuklid

  • 500 g jahu
  • 130 g piima
  • 30 g pärmi
  • 130 g suhkrut
  • 130 g sulatatud ja jahutatud või toasooja võid
  • 2 toasooja muna
  • 0,5 tl peenestatud kardemoni või poole sidruni peenelt riivitud koor
  • näpuotsatäis soola
  • 200 g (1 pakk) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
  • 1 muna määrimiseks
  •  tuhksuhkrut peale raputamiseks

Sõelu jahu kaussi ja tee selle keskele süvend. Soojenda piim, lisa 1 sl suhkrut ja pärm ning sega ühtlaseks nii, et pärm lahustuks. Vala vedelik jahu sisse, sega kõik läbi ja jäta soojemasse kohta 20-25 minutiks seisma.

Vahusta munad suhkruga ning lisa või, maitseained ja kohupiim. Vala kõik jahu-pärmi segu juurde ja sega ühtlaseks tainaks. Kata kauss köögirätiga ja lase soojemas kohas u 1 h kerkida, kuni tainas on kahekordistunud.

Kummuta tainas jahusele pinnale ja veereta sellest jahuste kätega kuklid (kokku saab neid 15-20 tk). Aseta tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile jättes vähemalt 2 cm vahed, kata köögirätiga ja lase neil veel 20-30 minutit kerkida.

Klopi muna koos natukese vee või piimaga lahti ja määri sellega kuklid. Küpseta kukleid 180-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni need on pealt kuldpruunid ja läbi küpsenud. Kohupiimakuklid on eriti head ahjusoojalt. Peale sõelu neile tuhksuhkrut.