Kardemoni ja martsipaniga õunagalett

Tainas

  • 200 g jahu
  • 40 g suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl peenestatud kardemoni
  • 120 g külma võid
  • 1 sl õunaäädikat

Aseta jahu, suhkur ja sool kaussi või köögikombaini ning sega läbi. Lisa tükeldatud või ja haki noaga või töötle ühtlaseks tainaks. Töötle täpselt nii vähe, kui saad – pigem las olla mõni suurem võitükk kui ületöödeldud tainas.

Lisa äädikas ja 2 sl jääkülma vett, mätsi palliks (kehtib sama reegel, st töötle nii vähe, kui saad), keera tainas kilesse, vajuta lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi.

Täidis

  • 50-100 g külma martsipani
  • 4 keskmist haput õuna (parim on loomulikult Antonovka, aga Granny Smith sobib ka)
  • veidi sidrunimahla
  • 1-2 sl  heldat  või tumedat  muscovado suhkrut
  • 30 g külma võid
  • peotäis pohli (soovi korral)
  • 1 muna (määrimiseks)
  • tuhksuhkrut (peale raputamiseks)

Rulli tainas jahusel pinnal u 30 cm läbimõõduga ringiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Lõika martsipan õhukesteks viiludeks ja laota tainale jättes äärtest 3-4 cm vabaks.

Puhasta õunad, soovi korral ka koori ja lõika õhukesteks viiludeks. Laota kolm õuna koogile laiali (jäta 3-4 cm äärtest ikka vabaks) ja siis neljanda õuna viiludega võid tühimikke täita, kui neid on. Pigista õuntele sidrunimahla.

Puista suhkur ühtlaselt õuntele, tee sama tükeldatud võiga. Soovi korral lisa ka pohlad. Tõsta taina ääred pirukale. Klopi muna natukese vee või piimaga lahti ja pintselda sellega galeti ääred.

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus 35-40 minutit kuni õunad on pehmed ja küpsetise ääred kuldpruunid. Lase galetil u 10 minutit taheneda ja naudi siis kohe soojalt. Eriti hea koos vanilli- või karamellijäätisega.