Karamelline kõrvitsakook vanillikreemiga
Põhi:
- 170 g võid
- 120 g toortatrajahu
- 200 g maisijahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soodat
- 1,5 tl jahvatatud kaneeli
- 1 tl jahvatatud ingverit
- 0,5 tl soola
- 400 g kõrvitsapüreed
- 220 g ekstrapeent suhkrut
- 70 g heledat muscovado suhkrut
- 2 sl vanillisuhkrut
- 3 toasooja muna
- 1,7 dl keefiri
Pane tükeldatud või kastrulisse, lase sulada ja seejärel küpseda aeg-ajalt kastrulit keerutades u 4 minutit kuni või on kuldpruuniks muutunud ja kergelt pähklise lõhnaga. Kurna läbi tiheda sõela kaussi ja lase 15 minutit jahtuda.
Sega sõelutud jahu kuivainetega. Teises kausis sega kõrvitsapüree suhkrute, lahtiklopitud munade ja keefiriga läbi. Lisa kuivained kõrvitsasegule, sega läbi ja seejärel lisa õrnalt vispeldades hulka pruunistatud või.
Jaota tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud kahe u 22 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi vahel. Et kooki oleks lihtsam kätte saada, võid vormi põhja asetada küpsetuspaberi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 25-30 minutit (sõltuvalt vormi suurusest) kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui kasutad pöördõhu režiimi ja küpsetad mõlemat põhja korraga, siis peaks ahju temperatuur olema 150 kraadi ja aega kulub umbes sama palju. Lase kookidel vormis u 10 minutit tahendeda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma.
Kreem:
- 60 g toasooja võid
- 400 g toasooja toorjuustu
- 1 sl vanillisuhkrut
- 200 g tuhksuhkrut
Pane kõik kreemi koostisosad kaussi ja vahusta ühtlaseks kreemiks. Aseta üks jahtunud kook alusele, määri sellele ühtlaselt pool kreemist, tõsta peale teine pool ja laota sellele ülejäänud toorjuustukreem.
Kui soovid kreemi koogile pritskotiga panna, siis peaks sellel enne umbes pool tundi külmkapis taheneda laskma.