Brita kook rabarberi ja kodujuustuga
Koogipõhi:
- 150 g võid, toasoojana
- 50 g suhkrut
- 3 munakollast
- 1 dl piima
- 2,5 dl jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
Besee:
- 3 munavalget
- 120 g ekstrapeent suhkrut
- mandilaaste
Vahekiht:
- 300 g kodujuustu
- 3 dl 35%-list koort
- 100 g ekstrapeent suhkrut
- 8 g želatiini (võid teha ka ilma želatiinita) ja veidi vett želatiini lahustamiseks
- 2 dl kas tükeldatud rabarberit, maasikaid, vaarikaid vm meelepärast
Kuumuta ahi 175 kraadini. Vahusta pehme või suhkruga, lisa ükshaaval ja pidevalt segades munakollased ning piim. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa segusse. Sega kõik ühtlaseks tainaks.
Jaota tainas kaheks võrdseks osaks. Võid küpsetada taina kahes osas lahtikäiva ja küpsetuspaberiga vooderdatud u 26 cm läbimõõduga koogivormis. Selleks kulub u 10-15 minutit ehk põhi peaks olema parajalt kuldkollane. Seejärel keera ahju kuumus maha.
Võib teha ka nii, et joonistad ahjuplaadile kaks ringi (kasuta näiteks sobiva suurusega taldrikut šablooniks) ning laotad taina spaatli abil ringide sisse. Viimase metoodika väike puudus on see, et tainarattad ei tule veatult ümmargused, aga näiteks pildil oleva koogi puhul kasutasin ise just kirjeldatud vaba käega metoodikat.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa siis pidevalt vispeldades suhkur. Vispelda seni, kuni suhkur on täiesti lahustunud ehk siis näpu vahel katsudes ei ole enam suhkrukristalle tunda. Lõpuks sega juurde veel mandlilaastud, kuid jäta veidi mandlilaaste ka pealeraputamiseks. Soojenda ahi 150 kraadini (NB! ära kasuta pöördõhku) ning vala besee ühele eelküpsetatud põhjale. Puista peale ülejäänud mandlilaastud ning küpseta u 40-50 minutit. Kui besee hakkab liialt pruunistuma, alanda kuumust. Keera kuumus maha ja lase beseekihil veel u 15 minutit ahjus seista, seejärel paota ahjuust ning lase koogil ahjus umbes tund aega jahtuda.
Vahepeal võid tegeleda rabarberiga. Vajadusel koori rabarber – noori rabarberivarsi ei ole alati vaja koorida – ja tükelda. Hauta potis koos vähese suhkruga pehmeks. Vahusta koor ülejäänud suhkruga ning sega sinna sisse kodujuust. Leota želatiini külmas vees ning kuumuta siis vaiksel kuumusel seni, kuni želatiin on sulanud ja ilma tükkideta. Sega želatiinimassi sisse esmalt veidi vahukoore-kodujuustukreemi (külma kreemi sisse otse kallates võib želatiin tükiliseks tõmbuda) ning ühenda siis omavahel želatiin ja kodujuustumass. Sega juurde rabarber ning laota mass alumise kihi peale. Tõsta peale jahtunud beseekiht (suurema spaatli või kahe suurema noa abil peaks saama seda ilusti tõsta) ning jäta kook umbes tunniks veel külma seisma.
Serveerimisel lisa tuhksuhkrut ning mündi- või melissioksi.