Brita kook maasikatega

Põhi:

  • 150 g toasooja võid
  • 100 g (u 1,2 dl) suhkrut
  • 3 munakollast
  • 110 g (u 2 dl) jahu
  • 1 dl piima
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola

Kate:

Täidis:

  • 4–5 dl rõõska koort (35%) või vahukoore ja kohupiima* segu
  • 3 sl sidrunivõiet (soovi korral)
  • 3 sl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut 
  • 500 g maasikaid, vaarikaid või muid marju

Kuumuta ahi 175 kraadini. Põhja jaoks vahusta toasoe või suhkruga. Edasi vahustades lisa ükshaaval munakollased. Seejärel lisa tainale kordamööda kuivainesegu (jahu, küpsetuspulber, sool) ja piim ning sega ühtlaseks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas spaatliga sinna peale.  

Vahusta munavalged suhkrutega tugevaks vahuks. Keera kauss pärast vahustamist tagurpidi – kui munavalgevaht püsib seal kindlalt, on vaht piisavalt tugev. Kanna munavalgevaht ühtlase kihina põhjale ja raputa kõige peale mandlilaaste. Küpseta 175 kraadi juures umbes 25 minutit või kuni beseekiht värvub õrnalt kuldseks.Tõsta koogipõhi ahjust välja ja jäta jahtuma. Jahtunud põhi lõika keskelt pooleks ning tõsta üks pool ettevaatlikult serveerimisalusele.  

Kui kasutad täidisena ainult vahukoort, siis määri sidrunivõie (juhul kui soovid seda kasutada) õrna kihina alumisele koogikihile. Vahusta rõõsk koor suhkrutega ning kanna ühtlase kihina sidrunikreemi peale. Kui kasutad täidisena vahukoort kohupiimaga pooleks, sega sidrunikreem kohupiimaga ühtlaseks, vahusta rõõsk koor suhkrutega ning sega ettevaatlikult kohupiimale hulka. Kanna kreem ühtlase kihina põhjale.

Puhasta marjad ja lõika sektoriteks. Laota ühtlase kihina kreemile. Lõpuks tõsta kõige peale teine pool koogipõhjast ning tõsta kook paariks tunniks jahedasse. Soovi korral kaunista enne serveerimist marjadega ning lõika ettevaatlikult tükkideks.

Kook on parim valmistamise päeval.

* Olen kasutanud Saidafarmi magusat kohupiima, mis on imelise tekstuuriga – tihe ja kreemjas. Tavalist kohupiima kasutades võib suhkrut täidisesse paar supilusikatäit rohkem lisada. Teraline kohupiim selliste kreemide koostises ei ole eriti hea valik.

Idee: Nami-nami retseptikogu