Beseega marjakook

Marjad

  • 300-400 g külmutatud marju, võib olla segu
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 1 sl suhkrut
  • poolelt sidrunilt riivitud koor

Põhi

  • 150 g võid (pehme, toatemperatuuril)
  • 100 g suhkrut
  • 4 muna
  • 220 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 120 g hapukoort

Beseekiht

Kreem

Esmalt tee marjalisand. Selleks sulata marjad ja sega suhkrute ning riivitud sidrunikoorega. Jäta koogi tegemise ajaks maitsestuma.

Põhjaks hõõru pehme või suhkruga kreemiks. Lisa ükshaaval munad, iga lisamise järel läbi mikserdades. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool. Lisa või-munakreemile vaheldumisi jahusegu ja hapukoort, samal ajal madalal kiirusel mikserdades. Vooderda u 23×33 cm suurune kandiline ahjuvorm küpsetuspaberiga, nii et servad jäävad veidi üle ääre – neist hoides saab hiljem koogi vormist välja tõsta. Vala tainas vormi ja määri ühtlaselt laiali. Jäta ootele, kuni teed beseekihi.

Besee tegemiseks vahusta munavalged soolaga pehmeks vahuks. Vähehaaval suhkrut lisades vahusta edasi, kuni saad kõva ja läikiva valge vahu. Määri see tainapõhjale.
Küpseta kooki 180 kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase vormis seista 10 min ja tõsta seejärel küpsetuspaberi servadest hoides kook vormist välja (beseekiht võib mureneda, see on täiesti ok). Lase täielikult jahtuda.

Kreemiks vahusta 35% koor ja hapukoor koos vanillisuhkruga kohevaks.
Kata jahtunud koogipõhi kreemiga ja tõsta peale marjad ning neist eraldunud vedelikku. Paku kohe.
Kui soovid koogi ette teha, siis küpseta põhi eelmise päeval, kuid kata kreemi ja marjadega vahetult enne söömist.