Astelpaju- kohupiimakook

Põhi

  • 250 g klassikalisi vormiküpsiseid
  • 70 g võid

Purusta küpsised köögikombainis ja lisa sulatatud või. Sega läbi ja pressi ühtlaselt küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja.

Täidis

  • 3 dl astelpajunektarit
  • 300 g maitsestamata kohupiimakreemi
  • 3 dl vahukoort
  • 200 g toasooja toorjuustu
  • 1,5 dl peeneteralist suhkrut
  • 1 tl  vanillisuhkrut
  • 1 tl riivitud apelsinikoort
  • 7 želatiinilehte

Pane želatiinilehed mõneks minutiks külma vette ligunema (või kuni need on pehmenenud). Vahusta koor koos toorjuustu, vanillisuhkru ja suhkruga. Sega sekka kohupiim, apelsinikoor ja 2 dl astelpajunektarit. Kuumuta järele jäänud 1 dl nektarit, pigista želatiinilehtedest vedelik välja ja lisa need kuumale nektarile. Võta tulelt ja sega kuni želatiin on täielikult lahustunud. Vajadusel kuumuta vedelikku veel veidi, aga ära keeda. Tõsta paar supilusikatäit kohupiimasegu želatiinisegu hulka ja sega, edasi vala želatiinisegu peene joana samal ajal vispliga segades kohupiimasegu hulka – see aitab temperatuuri ühtlustada ja nii väldid olukorda, kus želatiin koogi sees tükki võib minna. Sega kõik korralikult läbi. Vala segu koogivormi ja lase vähemalt 4 tundi külmkapis tarduda. Veel parem, kui saad seda teha üle öö.

Katteks

  • 1 dl astelpajunektarit
  • 0,5 dl  tarretisesuhkrut
  • Peotäis (külmutatud) astelpajumarju

Tardunud koogile puista (külmutatud) marjad. Kuumuta väiksemas potis 1 dl astelpajunektarit ja sega sekka tarretisesuhkur. Sega kuumutades, kuni saad ühtlase vedeliku. Vala pool vedelikust kiirelt koogile ja tee sama kohe ka teise poolega (vedelik tardub ruttu ja kiire tegutsemine annab ühtlasema tulemuse. Kui tundub, et segu hakkabki juba potis tarduma, siis tõsta see lihtsalt korraks veel tulele). Lase koogil külmikus veel tunni jagu tarduda.

Soovi korral kaunista kook

  • 1 dl vahukoort
  • 1 tl  vanillisuhkrut
  • 50 g purustatud klassikalisi vormiküpsiseid

Enne serveerimist eemalda vorm ja küpsetuspaber ning soovi korral patsuta koogi küljed küpsisepuruga kokku. Võid kaunistada koogi ka läbi koogipritsi surutud vahustatud koore ja vanillisuhkru seguga.