Küpsetatud seapekk pähklite, küüslaugusiirupi ja maapirnikreemiga
- 2 kg seapekki (kõhuäär ilma nahata)
- 1 kg küüslauku
- väike kimp värsket rosmariini
- väike kimp värsket koriandrit
- 2-3 oksa tüümianit
- meresoola
- 2 sidrunit
- 1 dl vett
- 20 g suhkrut
- 1 dl Põltsamaa Kuldset
Maitsesta liha ürtide ja hakitud küüslauguga. Aseta ahjuplaadile poolikud küüslaugud nii, et kogu põhi on kaetud, pane peale maitsestatud liha. Lisa vett, veini ja sidrunimahla nii, et kogu ahjuplaadi põhi on kaetud. Küpseta fooliumi all 0,5 tundi 200 kraadi juures. Siis alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta veel 1,5 tundi. Küpsetatud pekk pane tugeva vajutuse alla. Serveerimisel lõika nii õhukesed viilud kui suudad.
Seanahast valmista kõrned. Keeda puhastatud seanahk u 30 minutit soolaga maitsestatud vees. Seejärel kuivata nahk majapidamispaberiga ja tükelda väikesteks ruutudeks. Küpseta kuumas õlis ja maitsesta soolaga.
Küpsetamisest järele jäänud maitsetaimed, küüslauk ja vedelik keeda kokku, nii et järgi jääks 1/3 algsest kogusest. Lisa suhkur ja vajadusel ka kanapuljongit. Saadud siirupit kasuta serveerimisel.
Maapirnikreem
- maapirne
- valget veini
- juursellerit
- sidrunit
- taluvõid
- porrut (valge osa)
- šalottsibulat
- vasikapuljongit (või kanapuljongit)
- vahukoort (38%)
- tüümianit
- soola
- pipart
Koori ja tükelda maapirnid. Tükelda juurseller, porru ja sibul. Kuumuta neid kergelt võis, lisa sidrunimahl ja valge vein. Keeda vähemaks. Maitsesta tüümiani, soola ja pipraga. Lisa koor ja keeda veel. Enne serveerimist püreesta saumikseriga õhuliseks.
Röstitud sarapuupähklid
Kuumuta panni ja sulata või. Kui või hakkab vahutama, rösti sarapuupähklid pannil seni, kuni pähklid on ühtlase värvusega. Jahuta ning lõika pähklid pooleks. Sega lõigatud pähklid purustatud harakputke või koriandriga ja maitsesta soolahelvestega.