Õunagalett mandlitega
kaheksale
Põhi
- 200 g jahu
- 100 g külma võid
- 50 g hapukoort
- 0,5 dl külma vett
- 2 sl suhkrut
- 0,5 tl soola
Mandlitäidis
- 30 g toasooja võid
- 50 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1 muna
- 2 sl Amarettot
- 50 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
- 1 sl jahu
Lisaks
- u 600-700 g õunu
- 1-2 sl suhkrut
- 2 sl heledat siirupit
- mandlilaaste
- muna koogi määrimiseks
Taina valmistamiseks sega lauamikseri ja selle lapiku otsa abil kokku jahu, sool, suhkur, hapukoor ja tükeldatud või. Lisa vesi ja sega kuni saad ühtlase tainapalli. Mässi see köögikilesse ja tõsta külmikusse u pooleks tunniks tahenema.
Samal ajal vahusta mandlitäidise jaoks pehme või suhkruga ühtlaseks. Lisa muna, vanillisuhkur, mandliliköör ja jahud. Jäta ootele. Eemalda õuntelt südamikud ja lõika õunad õhemateks viiludeks. Koorida ei ole tarvis. Rulli tainas kergelt jahusel tööpinnal u 0.5 cm paksuselt lahti ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri taina keskmine osa mandlitäidisega, aga jäta äärtest u 5 cm katmata. Paiguta mandlitäidisele õunaviilud ja voldi seejärel tainaääred täidisele. Määri tainaosa lahtiklopitud munaga, puista nii tainale kui täidisele mandlilaaste ja veidi suhkrut.
Küpseta ahju alumisel siinil 200-kraadi juures u 45 minutit või kuni kook on kena ja kuldse jumega. Võta ahjust ja pintselda täidis kergelt siirupiga üle. Lase vähemalt 30 minutit jahtuda ja serveeri kas niisamuti või koos vanillijäätisega.