Õuna-martsipanistritsel

2 tk

Tainas

  • 25 g presspärmi
  • 1,5 dl piima
  • 50 g suhkrut
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl jahvatatud kardemoni
  • 280 g/5 dl jahu (kõrgema gluteenisisaldusega, nt T550)
  • 50 g toasooja võid

Täidis

  • 500 g õunu (u 380 g puhastatult)
  • 1 sidruni mahl ja riivitud koor
  • 2 sl suhkrut
  • 1 tl  vanillisuhkrut
  • 80 g toasooja võid
  • 200 g martsipani

Peale

  • 1 muna
  • 2 sl piima
  • 4 sl mandlilaaste
  • 2+2 sl  tuhksuhkrut
  • 40 g võid

 

Taina valmistamiseks hõõru pärm 1 sl suhkruga vedelaks, lisa käesoe piim, kardemon, sool ja ülejäänud suhkur ning sõelu hulka jahu. Töötle lauamikseri abil 5 minutit, lisa tükkidena pehme või ja töötle veel 3-4 minutit, kuni tainas on ühtlane ja läikiv. Patsuta tainas palliks, jäta segamisnõusse, puista pinnale veidi jahu ja kata köögikilega. Lase 30 -45 minutit soojas ruumis kerkida, kuni taina kogus on kahekordistunud.

Puhasta õunad ( koori kui tegu on väga tugeva koorega) ja tükelda kuni 1 cm suurusteks tükkideks. Riivi sidrunilt koor ja sega võiga. Sidrunimahl lisa aga õuntele koos vanillisuhkru ja suhkruga. Kuumuta õunu segades u 5 minuti jooksul, kuni need on pehmenenud ja lase segul täielikult jahtuda.

Jaga kerkinud tainas kaheks. Rulli mõlemad u 0,5 cm paksuselt ja ristkülikukujuliselt lahti. Kata mõlemad pehme või ja sidrunikoore seguga, seejärel ühtlaselt õunaseguga ja kata riivitud või väikesteks tükkideks murtud martsipaniga.

Tõsta tainas enda poolt alustades piki pikemat külge poole peale ja sellele voldi peale ülejäänud täidisega osa just nagu voldiksid ümbrikusse minevat kirja. Lõika saadud ristkülik pikkupidi pooleks, keera lõikepinnad üles ja põimi keskelt alustades palmikuks, nii et täidisega osa suunaga võimalikult üles jääks- nii valgub seda küpsemisel minimaalselt välja). Kinnita otsad ja suru palmikut kergelt lapikumaks. Tee samuti teise osaga tainast. Tõsta mõlemad stritslid ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase rätiku all 30 minutit kerkida. Määri seejärel pealt muna-piima seguga, puista üle mandlilaastudega ja sõelu peale 2 sl tuhksuhkrut. Küpseta 190 – kraadise ahju alumises osas 25-35 minutit, kuni kenad ja jumekad. Ahjust tulnud stritslid pintselda üle sulavõiga ja sõelu peale veel tuhksuhkrut.