Õunapontšikud

  • 200 g nisujahu
  • 1 sl suhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 150 ml piima
  • 2 muna, lahtiklopitult
  • 1 sl rapsiõli
  • 350 g õunu pisikeste tükkidena
  • 1,5 dl kaneelisuhkrut
  • küpsetamiseks u 0,6 l frittimiseks sobivat õli (rafineeritud rapsi-, päevalille- või maapähkliõli)

 

Eemalda õuntelt südamikud ja tükelda nad väikesteks tükikesteks. Siin retseptis läheb tarvis 350 g õunatükke, mille saad umbes neljalt-viielt keskmise suurusega õunalt. Sega nisujahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool. Lisa piim, munad ja õli. Sega tainas ühtlaseks. Vala sekka õunatükid ja sega õrnalt läbi.
Kuumuta potis õli. Kui sul on suhkrutermomeeter, siis saad õli kuumust mõõta. See peaks olema 190 kraadi. Kui termomeetrit pole, tõsta kuuma õlisse väike tükike tainast. Kui see tõuseb kohe särisedes pinnale (samas liigselt pruunistumata), on õli kuumus paras. Tõsta tainapalllid kahe supilusika abil (ühega teiselt tainast maha lükates) potti kuuma õli sisse. Korraga võiks küpsetada 4-5 pontšikut, pott ei tohiks olla “ülerahvastatud”. Keera pontšikuid korra vahukulbi abil küpsemise ajal. Kokku kulub pontšikute valmimiseks 5 minutit. Tõsta valmis pätsikesed vahukulbiga õlist välja, küpsetuspaberile nõrguma. Seejärel pöörita neid kaneelisuhkrus. Naudi kuumalt.