Õunatäidisega kaneelirullid

Tainas

  • 70 g võid
  • 2,5 dl täispiima
  • 25 g pärmi
  • 1 väike toasoe muna
  • 4 sl suhkrut
  • 1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
  • u 500 g jahu
  • 0,25 tl soola
  • 0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)

Sulata või ja jäta jahtuma. Soojenda piim nö käesoojaks ehk u 37 kraadini. Lahusta pärm soojas piimas, lisa muna ja suhkrud ning klopi läbi. Sega sõelutud jahu soolaga, soovi korral lisa kardemon. Lisa jahusegu tainale ja klopi ühtlaseks. Viimasena lisa sulatatud või ja sõtku see tainasse.

Kata kauss köögirätiga ja jäta toatemperatuurile kerkima, kuni tainas on kahekordistunud. Kulub 30-60 minutit. Rulli tainas jahusel pinnal 0,3-0,4 cm paksuseks ristkülikuks.

Õunakeedis (valmista soovi korral)

  • 6 keskmist hapukat õuna (kaal enne puhastamist 700-800 g)
  • 1 sl võid
  • 7 sl suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1 sl maisitärklist

Puhasta õunad, soovi korral ka koori, ja lõika väikesteks (max 1 cm) tükkideks. Sulata potis või. Lisa suhkrud, sool ja õunatükid ning küpseta madalal kuumusel aeg-ajalt segades 5-10 minutit (sõltuvalt õuna sordist ja tükkide suurusest), kuni õunad on pehmed. Lisa maisitärklis, sega läbi ja lase veel mõned minutid küpseda, kuni keedis pakseneb. Vala õunakeedis kaussi ja lase jahtuda.

Täidis

  • 5 keskmist hapukat õuna (kaal enne puhastamist kokku 500-600 g)
  • 6 sl kaneelisuhkrut
  • u 80 g toasooja võid

Peale

Puhasta ja soovi korral ka koori õunad ning lõika 0,5-1 cm tükkideks. Määri või lahti rullitud tainale, puista sellele ühtlaselt kaneelisuhkur, seejärel õunatükid või õunakeedis.

Keera tainas rulli ja lõika sellest u 3 cm jämedused viilud (kokku 12-16 viilu). Aseta kas võiga määritud või jahuga ülepuistatud või küpsetuspaberiga kaetud võimalikult suurde ahjuvormi, kahte väiksemasse ahjuvormi või hoopis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Kata saiad köögirätiga ja jäta toatemperatuurile 15-30 minutiks kerkima. Klopi muna 1-2 sl vee või piimaga lahti ning määri sellega saiad pealt ja külgedelt.

Küpseta saiakesi 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni need on kuldpruunid ja läbi küpsenud. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut. Kui tegid vahele õunakeedise, siis tasub lasta saiadel enne vähemalt 15 minutit jahtuda, sest see on väga tuline, kui kui lisasid tooreid õunu, siis naudi saiu kasvõi kohe pärast ahjust välja võtmist.