Jõuluhalg
Biskviit
- 5 muna
- 5 sl tumedat muscovado suhkrut + 2 sl
- 5 sl nisujahu
- 3 sl magustamata kakaopulbrit
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- 1 sl kartulitärklist
- näpuotsatäis soola
Kreem
- 200 g mascarponet (toasooja)
- 4 dl vahukoort
- 3 sl tuhksuhkrut
- 2 tl vanillsuhkrut
- 1 mandariini riivitud koor
- 2 sl mandariinist pigistatud mahla
Kaunistuseks kakaopulbrit jõhvikaid või pohli.
Küpseta biskviit. Eralda munakollased munavalgetest. Lisa rebudele kausis suhkur ning vahusta munakollased heledaks tugevaks vahuks. Sega eraldi kausis kokku jahu, kakaopulber, küpsetuspulber, tärklis ja sool. Sõelu kuivained munavahule ja sega õrnalt läbi. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega osade kaupa tainasse. Vala biskviiditainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus pöördõhurežiimil 7 minutit.
Aja teisel küpsetuspaberil ühtlaselt laiali 2 sl suhkrut. Tõsta valmis biskviit küpsetuspaberi kahest nurgast kinni hoides tagurpidi suhkruga kaetud küpsetuspaberile ja tõmba biskviidilt ära ahjus käinud küpsetuspaber. Keera biskviit koos suhkruse alumise küpsetuspaberiga pikemast servast rulli ja jäta jahtuma.
Kreemi tegemiseks mikserda toasoe mascarpone, 1 dl vahukoort, tuhksuhkur ja vanillisuhkur ühtlaseks. Vahusta tugevaks vahuks ülejäänud koor ja lisa kreemile. Riivi kreemikausi kohal sekka ka mandariinikoor ja pigista mahl. Kausi kohal seda tehes ei lähe riivimisel eralduvad eeterlikud õlid kaduma.
Rulli biskviit lahti ja määri sellele ühtlaselt kreem, jättes ülemise ääre paari sentimeetri ulatuses vabaks. Rulli biskviit koos kreemiga kokku, keera küpsetuspaberisse ja pane paariks tunniks külmkappi tahenema. Kata ülejäänud kreemikauss toidukilega ja tõsta samuti külmkappi.
Kaunista rullbiskviit haluks. Puuhalu saamiseks lõika rullbiskviidist diagonaalselt ära ⅓ suurune tükk. Lõika see kaheks sektoriks ja aseta pikema rulli külgedele, et tekiks puuhalu kuju. Määri ülejäänud kreem koogile ja tõmba kahvliga peale triibud. Puista peale kakopulbrit ja kaunista marjadega.