Tähekringel
Tainas
- pool pakk kuivpärmi (6-7 g)
- 1 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
- 4 sl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 400 g nisujahu
- 250 ml sooja (mitte kuuma!) piima
- 50 g sulavõid
Täidiseks
- 75 g pehmet võid
- u 4 sl kaneelisuhkrut
Määrimiseks
- 1 muna
- 2 sl piima
Kaunistuseks
Sega pärm, kardemon, suhkur ja sool jahu sisse. Sega omavahel soe piim ja sulavõi. Sõtku kõik kokku tainaks ja lase kahekordseks kerkida.
Lõika tainas neljaks võrdseks tükiks. Rulli iga tükk 25-26 cm diameetriga kettaks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta küpsetuspaberile esimene ketas. Määri peale kolmandik pehmest võist ja raputa üle kolmandiku kaneeli ja suhkruga. Tõsta peale teine tainaketas. Määri taas võiga, kata suhkru ja kaneeliga. Tee sama kolmanda kettaga. Kõige peale tõsta neljas ketas, see jäta pealt tühjaks ja puhtaks. Nüüd on sul neljakihiline ümmargune ketas.
Järgneb tore osa, kringli vormimine. Aseta ketta keskele tagurpidi klaas või väike kauss ja tõmba noaga selle ümber kerge mõtteline ring (ära lõika tainast!), sellest saab tähe keskosa. Eemalda klaas või kausike. Tee ringi ümber neli lõiget, nii et saad tainast neli sektorit. Need lõika omakorda pooleks, nii et saad 8 sektorit. Lõika need keskelt pooleks, nii et saad kokku 16 sektorit ehk riba. Võta kaks neist kätte ja keera mõlemat väljapoole kaks keerdu. Vajuta otsad kokku. Tee samamoodi ülejäänutega. Nii saad tähe kiired. Kata vormitud kringel kergelt rätikuga ja lase veel 20 min toasoojas kerkida.
Klopi muna piimaga lahti, määri sellega kringel pealt. Küpseta eelkuumutatud 200 kraadises ahjus u 15 minutit, kuni kringel on pealt kuldne ja seest küpsenud
Sõelu peale tuhksuhkrut.
P.S. Kaneeli ja suhkru asemel võib täidiseks kasutada ka moosi, marju, martsipani, kohupiima, Nutellat või muud meelepärast. Võid teha hoopis soolase kringli pesto, juustu, singi, ürtide, päikesekuivatatud tomatite või muu maitsvaga. Soolase kringli puhul pane tainasse 1 sl suhkrut.